Uitbreiding met 100 plaatsen is ‘te fors’

Op 25 februari 2010 bericht Nico Kuyt in De Teylinger dat de gemeente Teylingen het uitbreidingsplan van Jachthaven van Schie heeft afgewezen. Jachthaven van Schie ligt aan de overkant van de Zijl, achter het zeeverkennerseiland, vlakbij de Boterhuismolen. Hemelsbreed nog geen kilometer van de Broek- en Simontjespolder af.

Van Schie wil graag een nieuwe jachthaven bouwen, met 100 ligplaatsen. De gemeente wees zijn plan af – het is namelijk te grootschalig..

Grote jachthaven aan Zijldijk is niet mogelijk

WARMOND – B&W kan geen medewerking verlenen aan het verzoek van Jachthaven Van Schie aan de Zijldijk 6 in Warmond om een nieuwe jachthaven en winterstalling aan te leggen. Het plan is te fors en past tevens niet in het bestemmingsplan. De gemeente treedt wel in overleg met de eigenaar om te kijken of een kleinschaliger idee wel mogelijk is.

In mei vorig jaar heeft Van Schie zijn verzoek ingediend voor de aanleg van de nieuwe jachthaven. Dit moet komen op een perceel gras nabij de Boterhuismolen ligt ten zuiden van de huidige kleine jachthaven achter de Zijldijk. Op het veld moeten honderd ligplaatsen komen. Want volgens Van Schie voldoet de bestaande jachthaven niet meer aan de huidige wensen van botenbezitters. Door het beperkte aantal ligplaatsen, de geringe breedte van de haven en de beperkte doorgang van en naar de Kagerplas, vreest de eigenaar een verdere terugloop van het aantal gebruikers. De nieuwe haven is veel breder en met ruimere ligplaatsen. En een nieuwe ophaalbrug over de Zijldijk moet zorgen voor een hogere doorvaarhoogte. Hierdoor is de haven ook bereikbaar voor luxere schepen. Naast de jachthaven komt een groot parkeerterrein en een uitbreiding van de winterstalling. Ook is er een oversteekplaats voor kano’s opgenomen in zijn plannen.

Te grootschalig
Maar het plan is echter in strijd met het geldende bestemmingsplan. En een ontheffing of mogelijkheid tot wijziging zit er niet in. Het stuk grond is aangewezen als agrarisch weidevogelgebied met natuur-, landschaps- en archeologische waarden. B&W kan dan ook geen medewerking verlenen aan het verzoek voor deze uitbreiding van de jachthaven. Ook volgens de provincie past een dergelijke grootschalige ontwikkeling niet binnen haar beleid voor het landelijk gebied.

Maar hoewel het hele bouwplan niet inpasbaar is, kan wellicht een deel wel worden gerealiseerd. B&W is daarom in overleg met Van Schie om te kijken wat mogelijk is. De nieuwe haven zal zich meer moeten richten op het beter geschikt maken van de bestaande. Dit betekent een veel kleinschaliger plan met een betere landschappelijke inpassing en waarbij voldoende rekening is gehouden met de aanwezige natuur- en landschapswaarden.


De Boterhuismolen
(Foto: Quistnix via Wikipedia)

Advertenties

Een Reactie op “Uitbreiding met 100 plaatsen is ‘te fors’

  1. Grappig bericht over het te grootschalige plan achter de Zijldijk… de gemeente Teylingen redeneert zichzelf heerlijk van tafel op deze manier. 100 ligplaatsen is teveel op een plek waar niemand behalve een paar grutto’s er last van hebben, maar 500 ligplaatsen past wél in de doelstelling als honderden mensen én een paar grutto’s er last van hebben… ik ga het niet eens proberen te begrijpen, maar wel goed bewaren dit, want dit soort nieuws gaat goed van pas komen in alle procedures. En die Van Schie? Die heeft kennelijk niet de contacten die Versluijs wél heeft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s