“Overvloed en onbehagen in de Leidse Merenwijk”

Tan Toan Hok (oud-afdelingsvoorzitter Pvda afdeling Leiden en
oud-lid Landelijk Partijbestuur PvdA) schrijft een ingezonden stuk op de site van de Leidse PvdA:

Overvloed en onbehagen in de Leidse Merenwijk

“Laten zij die overvloed hebben eraan denken, dat ze zijn omgeven met doornen, en laten ze goed oppassen, dat ze er niet door geprikt worden. (Calvijn) “

Met dit citaat laat Simon Schama de lezer doordringen tot de kern van zijn boek The Embarrassment of Riches: An Interpretation of Dutch Culture in the Golden Age. Say no more, read my lips. Zo voel ik mij de laatste dagen na de verkiezingsnederlaag van de Leidse PVDA, en bij het zien van de posters, die mijn buurman op zijn ramen heeft geplakt.

De gemeente Teylingen heeft op 18 februari 2010 een intentieverklaring getekend met jachthavenexploitant J.W. Versluijs uit Warmond, waarin men afspreekt samen te gaan onderzoeken of het mogelijk is een jachthaven te realiseren in de Broek- en Simontjespolder. Op het stukje oud-hollands landschap, dat de Merenwijk rijk is, hebben een aantal kapitaalkrachtige lieden het voorzien. Een stukje overvloed komt in de plaats van een stukje natuur. Onbehagen bevangt mij vanwege de overvloed van kapitaalkrachtige botenbezitters. Ik verwijs u naar http://www.stopjachthaven.wordpress.com en teken de petitie. Ik ben benieuwd, of D66 bij monde van Paul van Meenen meer gaat doen in de richting van die patsers uit Warmond dan beleefd een briefje te schrijven. Gaat Leiden zich met al haar juridisch ter beschikking staande middelen verzetten tegen dit onzalig voornemen? Als het aan mij ligt, gaan wij keihard actievoeren in de polder.

Advertenties

5 Reacties op ““Overvloed en onbehagen in de Leidse Merenwijk”

 1. Geen autostraat en botenparkeerplaats in plaats van recreatie en natuur

  Sinds meer dan 6 jaar loop ik tenminste iedere tweede dag hard buiten op de polder.
  Ik kom bij de ijsbaan binnen, en groet de andere joggers en hondenbaasjes en enkele fietser, die er ’s ochtends op stap zijn. De werf, de tennishallen enz. aan de linkerkant zijn gelukkig verdekt door hoog struikgewas, maar naar rechts geniet ik van het onverstoorde uitzicht over het polderlandschap, tot waar in de verte Leiderdorp oprukt. Ik loop rond het golfterrein, langs de molen, over de brug naar het eiland de Strengen, en kijk uit over het water. Iedere ochtend weer een andere belevenis, iedere ochtend een gevoel van geluk.
  Op een winterochtend is het nog duister en het water zit vol vogels, in het bijzonder als het vriest of bij oostelijke wind. In het voorjaar staan de lissen in de bloei onder de brug naar het eiland.
  Op een zomeravond, als het donker wordt, gaan we even de wijk uit en kijken bij de mooie hoge bomen tussen golfterrein en Merenwijk naar de vleermuizen, die in de schemering insecten jagen.
  In een warme voorjaarsnacht spring je nog even op de fiets naar de polder, omdat de kikkers een dergelijk lawaai maken, dat je het van dichtbij wilt beleven.
  De grutto’s vliegen over en een ooievaar staat in de wei. 7 soorten ganzen zijn te zien, en net zo veel eenden. De koekoek roept, de fazanten en de konijnen jagen elkaar, en een hermelijn kruist je pad.

  Wat is het plan? De hoge bomen met hun vleermuizen maken ruimte voor een tweebaans autostraat? En waarschijnlijk verdwijnen ook de slootjes en de dijk ten noorden van de Merenwijk, en de kikkers dichtbij? Het vrije uitzicht naar rechts wordt verstoord door de botenparkeerplaats (= ”haven”) met zijn bedrijfsgebouwen. De dam van de molen naar het eiland wordt opgebroken. De lissen verdwijnen, want de wal wordt met stenen verstevigd tegen de golven van de motorboten, en de laatste mooie natuurlijke oever verdwijnt. En dan moet ik voor lissen toekomstig maar in de auto stappen en naar de Nieuwkoopse Plassen rijden, waar ze staan in overvloed, overal waar motorboten niet mogen komen. En zullen vanuit de haven nog meer gekken met huilende motoren over het water racen, om je aan het geluid van een snelweg te doen denken, waar je rust zoekt? (Dat heb ik dinsdag avond nog beleefd op de Tengnagel.)
  Wat is recreatie? De spieren gebruiken om bij rust en natuur te komen: lopen, hard lopen, fietsen, kajakken … dus: geen autostraat en geen jachthaven in “mijn” polder!

  Kan Natuurmonumenten het gebied niet opkopen, met onze financiële ondersteuning?

 2. Oh God de PvdA gaat weer op deze tour… Wat zijn rijke mensen toch gemeen en ruiken alleen maar geld… Alsof de mensen in de merenwijk zelf geen boot kunnen kopen. Heb persoonlijk al genoeg mensen in de wijk gesproken die een mooie zijlboot of sloep er best willen stallen. Zelf ben ik het ook niet eens met de plannen van dhr Versluys, maar het is wel een ondernemer met lef die echt niet alleen maar een geldwolf is. Ik vind gewoon dat de locatie ongeschikt is voor het plan.

 3. Het volgende bericht kwam gisteren van D66:

  U kunt erop rekenen dat we ons zullen verzetten tegen het jachthavenplan van Teylingen. Maar ik heb in gesprekken met ‘Teylingers’ al wel gemerkt dat hard roepen vanuit Leiden (door politici) averechts werkt. Het lijkt mij dus goed dat er vanuit de wijk blijvend actie gevoerd wordt, maar dat de politici even volstaan met de brief die er namens alle partijen naar Teylingen is gestuurd. De boodschap dat Leiden die jachthaven niet wil en er geen medewerking vanuit Leiden te verwachten is, die is in Teylingen in elk geval al goed aangekomen. En zodra er een concreet plan wordt ingediend zullen we daar natuurlijk onze bezwaren over kenbaar maken. D66-Teylingen heeft in elk geval een lijst uitstekende vragen voor de wethouder zodra die een concreet plan indient (als ze zover uberhaupt nog gaan komen, want ook daar komen natuurlijk binnenkort andere wethouders).
  Mark Koek

 4. Zie ook schriftelijke vragen van Leidse PVDA-fractie aan College van B en W Leiden

  http://www.leiden.pvda.nl/nieuws/nieuws_item/t/geen_jachthaven_in_broek_en_simontjespolder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s