Salamanders, orchideeën en de waterral

Bioloog en Merenwijker Dr. Herman Berkhoudt – voor zijn pensionering docent aan de Universiteit Leiden – is een gerespecteerd natuurfotograaf.
Hij maakt onder andere foto’s voor museum Naturalis en publiceerde in Vogels, Nature en Grasduinen. Geen landschappen fotografeert hij, maar details: fossielen, planten, libellen en vooral vogels. De polder is voor hem een geliefd werkterrein.

Berkhoudt is geschrokken van de plannen voor de jachthaven. “Deze polder is een groene long voor de Merenwijk, een belangrijk recreatiegebied waar mensen vlakbij huis van de natuur kunnen genieten. Boten en jachthavens zijn er al genoeg in de buurt. Waar moeten alle wandelaars, fietsers en spelende kinderen heen als dit er niet meer is? Het park rond de kinderboerderij is mooi, maar te klein en bovendien heel anders van karakter.”

“De Broek- en Simontjespolder doet me denken aan de echte Hollandse polders zoals ik ze ken van vroeger”, vertelt Berkhoudt. “Het water is er schoon en zit vol kikkers, padden, salamanders en vissen. Er bloeien bijzondere bloemen, waaronder orchideeën en het oranje havikskruid. Elk jaargetijde is er wel wat te zien: een maretak, parende sperwers, een waterral in de sneeuw.”

Als we richting polder wandelen, vertelt hij hoe leuk het is dat kinderen hier in de sloten nog kikkervisjes kunnen zien. Intussen loopt hij met zijn camera onder de arm naar de rand van een sloot. Al pratend heeft hij allang gehoord wat daar moet zitten: “Kijk een groene kikker; die had ik zo vroeg in het jaar nog niet verwacht. En daar een pad.” Hij knielt tussen het nog bruine riet en maakt een foto – deze foto:

Advertenties

Een Reactie op “Salamanders, orchideeën en de waterral

  1. Even though it was all in Dutch, we sure recognized our cousin Herman!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s