“Niks mooier dan een weidelandschap met koeien”

“Niks mooier dan een weidelandschap met koeien”, zegt boer Theo Warmerdam, de huidige pachter van het Broek- en Simontjesweiland.

Theo Warmerdam heeft een melkveehouderij en een kaasmakerij. Hij maakt ondermeer de Boeren Leidse met Sleutels, een veelgeprezen streekproduct met de Europese ‘beschermde oorsprongsbenaming’ (BOB). Zijn familie boert al bijna honderd jaar in de Broek en Simontjespolder. Een jaar of 15 geleden nam hij het weiland van zijn vader over.

“Mijn vader moest in de krant lezen dat ons weiland misschien een jachthaven wordt. Zelf was ik op vakantie. Er gingen jaren eerder wel geruchten over mogelijke veranderingen in de Broek- en Simontjespolder, maar de intentieverklaring kwam als een onaangename verrassing.

Ik sta machteloos, want de grond is in eigendom van de provincie Zuid-Holland. Ik heb een pachtovereenkomst van telkens een jaar. Misschien dat ik het even kan tegenhouden, maar niet lang. De stem van een boer met een paar koeien telt niet zwaar.

Een jachthaven op deze plek vind ik in alle opzichten een slecht plan. Voor mijzelf betekent het dat ik een groot stuk grond moet missen. Mijn koeien kan ik er niet meer kwijt en ik kan er geen mest meer uitrijden.

Nog erger is het dat de ene na de andere polder verdwijnt, met als gevolg een verarming van het landschap. Want zeg nou, niks is toch mooier dan koeien in een weidelandschap. Vooral rond Warmond wordt het ene na het andere weiland geofferd. Welke polder is de volgende? De Hofpolder? De Klinkenbergerpolder?

De belangrijkste reden voor deze jachthaven, is dat de gemeente Teylingen op de plaats van de Lokhorsthaven, waar de ondernemer nu zit, huizen wil bouwen.”

Zuchtend: “Economie, altijd maar weer de economie die boven alles moet gaan…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s