Statencommissie: brede meerderheid

Er waren nog wel wat vragen over de precieze vorm en inhoud van het amendement, maar de meeste Statenfracties spraken zich vandaag luid en duidelijk uit tegen een jachthaven in de Broek- en Simontjespolder.

De PvdA Statenfractie had een motie én een amendement ingediend, als aanvulling op de Provinciale Structuurvisie. Een motie om in het algemeen voorwaarden te verbinden aan de aanleg van grootschalige jachthavens en een amendement om de bestemming van de polder zo aan te passen dat de aanleg van een jachthaven hier onmogelijk zou worden.

Ton van der Stoep (CDA) stelde dat er wel een alternatief moest zijn. Martin Loose (PvdA) gaf aan dat er een alternatieve locatie benoemd was, maar dat deze op verzoek van de gemeente Teylingen was geschrapt: men wil graag zelf op zoek. Chris Schaapman (CU/SGP) stelde voor om de gemeente Teylingen in het amendement formeel te verzoeken met een andere locatie te komen.

Ivo ten Hagen (VVD) suggereerde het gebied een agrarische bestemming te geven ‘om zo ons doel te bereiken’. Oscar Dijkhoff (GroenLinks) en Carla van Viegen (PvdD) gaven simpelweg aan dat ze de wijzigingsvoorstellen van de PvdA steunden.

Bij elkaar vertegenwoordigen deze fracties 44 van de 55 stemmen binnen Provinciale Staten.

De overige fracties hebben (voor zover wij weten) de polder niet genoemd in hun spreektijd. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet mee eens zijn: Ron Hillebrand heeft tijdens de manifestatie aangegeven dat hij ook de steun had van SP (8 zetels) en D66 (1 zetel).

In zijn reactie stelde Gedeputeerde Velthuizen (CDA): “Als het amendement wordt aangenomen, lijkt de motie me overbodig. Uiteraard gaan wij geen ontheffing verlenen die in strijd is met de Provinciale Structuurvisie.”

Goed nieuws, dus!

Op basis van deze vergadering gaan alle partijen hun amendementen en moties nog verder bijslijpen. Volgende week worden ze tijdens een plenaire vergadering van Provinciale Staten in stemming gebracht.

4 Reacties op “Statencommissie: brede meerderheid

 1. Wat een goed nieuws,
  Heel hartelijk bedankt voor jullie inzet.

 2. Hansje en consorten

  Dit is jullie werk geweest en daarvoor alle hulde. Zeer goed gedaan en ik denk dat echt iets betekent hebt voor de merenwijk.
  Graag proost en toost ik op je tijdens de bbq.

  al gestemd mensen.

 3. HIEP, HIEP , HOERAAAAA !!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s