Geef je mening!

Deze pagina is speciaal bestemd voor jullie reacties op het plan van de gemeente Teylingen. Laat je stem horen!

366 Reacties op “Geef je mening!

 1. Op 15 april vertrok ik vanuit de Broek en Simontjespolder voor mijn voettocht naar Rome. Na 98 wandeldagen en 2500 wandelkilometers ben ik daar op 9 augustus aangekomen en inmiddels weer thuis, hier aan de rand van de polder. Destijds schreef ik: “Als ik terugkom uit Rome zal dit het eerste genoegen zijn: de fiets pakken en op een warme zomeravond genieten van dit oerhollandse landschap.” Hoewel het nog geen warme zomeravond gaf, heb ik wel weer door deze prachtige polder gefietst. Op mijn wandeltocht door Duitsland, Oostenrijk en Italie ben ik prachtige natuur tegengekomen en waardeer je het belang van die natuur steeds meer. Je ziet prachtige, ongerepte stukken en je loopt door vervuilde of verrommelde gebieden. De Broek en Simontjespolder, al is het maar een postzegel zo groot, is een ontzettend mooi en uniek stukje, dat heel goed kan concurreren met al die mooie gebieden waar ik doorheen kwam. Het enige stiltegebied in Leiden en Teylingen. Uniek en belangrijk om voor te vechten.

  André Mom

 2. De wereld heeft genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor hen die graaien. Het voorstel voor een jachthaven in de B&S-polder behoort bij graaien! Het is een schande dat een klein gebiedje dat zo groots bijdraagt aan de rust en ontspanning van zoveel mensen te loor zou moeten gaan aan een jachthavenhebbert en een paar botenbezitters!

 3. Hoi, ik hoorde dat afgelopen zaterdag een “vergadering” belegd was door het Groen Hart waarbij een meneer van de ANWB zou komen vertellen waarom er WEL een jachthaven moest komen…. Is daar iemand naartoe gegaan en kun/kunnen je/jullie daar iets over melden?

  • Stichting Groene Hart organiseerde zaterdag een bijeenkomst waar de ANWB zijn Recreatievisie voor het Groene Hart presenteerde. Dat is een visie op hoofdlijnen, dus in de presentatie kwam de polder niet expliciet ter sprake. Bernard en Henk hebben de heer Droogers van de ANWB in de wandelgangen gesproken. De heer Droogers had de afgelopen week ook veel boze mails ontvangen. In zijn antwoordmail neemt hij een genuanceerd standpunt in: ‘Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat de werkelijkheid ingewikkelder is dan mooie plannen en kaarten. Er is hier duidelijk sprake van een belangenconflict tussen verschillende recreatievormen waar de ANWB voor opkomt. Enerzijds de wandelaars, fietsers en rustzoekers, anderzijds de waterrecreanten en mensen die juist meer voorzieningen als horeca e.d. zoeken. Ons uitgangspunt is dat nieuwe recreatieontwikkelingen niet ten koste moeten gaan van bestaande recreatiemogelijkheden. Er is al zo weinig ruimte voor recreatie in het gebied. De Broek en Simontjespolder is daarom in principe niet de meest voor de hand liggende plek voor een jachthaven, maar we kennen de alternatieven niet.’ Het actiecomit heeft met de heer Droogers afgesproken om tijdens een bezoek aan de polder verder te praten.

 4. Ik heb 11 jaar in Leiden gewoond en heb altijd samen met mijn dochter erg genoten van het samenzijn op ’t Joppe! Dit stukje natuur moeten ze zo laten.. het is zo mooi..zo rustig en het lijkt inderdaad zodra je het bruggetje overgaat dat je in een andere wereld stapt! Laat dit stuk natuur ongerept en laat de mensen er van genieten!!!

 5. Laat je Groene Hart spreken….!

 6. Ans van der Salm

  Prachtige manifestatie;
  Ik wil jullie graag een foto sturen met een prachtige variatie op de
  Opland cartoon uit de kernwapentijd ( die fraai op een spandoek aan een van de Karperhuizen is
  opgehangen. Hoe stuur ik die?
  Met vr groet

 7. Nancy Mijnhijmer

  Vroeger speelden wij kinderen op het Hazeneiland. Er was toen geen grote houten brug, geen toiletten, geen golfbaan, alleen maar natuur. We liepen over het ijzeren stuk boven het water naar het Hazeneiland. Dat was altijd een beetje eng, want stel dat je erin viel?
  Eenmaal op het eiland was het genieten geblazen. We bouwden hutten, genoten van de vele hazen die rondhuppelden, de kikkers die kwaakten en het ruisen van het riet terwijl het ons toeknikte. Voor ons was het hemel op aarde. Nu geniet ik, ook al woon ik niet meer in de Merenwijk, nog steeds van dit heerlijke plekje. Ik adem de natuur in en blaas herinneringen van mijn heerlijke kindertijd weer uit.
  Waarom moet er een jachthaven komen en de herinneringen verstoren? Waarom moeten duizenden mensen de dupe worden van een drang naar geld? Waarom moeten de dieren verhuizen zodat Mens een gebied naar zijn idee kan scheppen? Wat een onzin!
  Ik kan wel huilen als ik denk aan het gebied dat verloren gaat als een gemeente de wil om dingen onherstelbaar te veranderen doordrijft.
  Wat blijft er dan over van mijn playground?

 8. Het moet een keer stoppen. De gemeente Oegstgeest heeft in de jaren ’90 al een deel van dit natuurgebied bebouwd. Wat nu over is, is al beneden het minimum aan natuur dat voor een evenwichtig woonklimaat zo broodnodig is!

  • Eens was er een hele mooie grote polder.
   er was één weggetje, en één boerderij.
   Toen besloot men de Merenwijk te bouwen, en niemand was daar tegen.
   Wat jammer, er bleef, na de aanleg van het grote golfterrein, slechts een klein stukje weiland over.
   En nu, vanwege een op hande zijnde protestdemonstratie, moeten de paar koeien en de hier en daar liggende vlaaien ook nog verwijderd worden. Ook komen er verkeersregelaars, komen de demonstranten allemaal met de auto??
   Beste mensen,waar het om gaat, is dat we een mooi wandelgebied houden, en de verantwoording voor het onderhoud daarvan ligt bij de provincie! Dáár moeten we klagen, op http://www.gzh.nl (Groenservice Zuidholland). Die mensen moeten de boel onderhouden, bankjes repareren, wateroverlast op de paden (na regen) aanpakken, ’s winters sneeuw en ijs ruimen. Het asfalt bij het bruggetje bij de molen is wéér aan het verzakken, diverse boomstronken komen door het asfalt heen etc.etc. En wie zie je er nooit? Juist, de Provincie! Misschien dan toch maar wachten tot Dhr. Versluys een mooie weg aanlegt?
   Dus nu een beetje actie: op http://www.gzh.nl vind U een klachtenformulier en een telefoonnummer!

   Op dit forum worden waterrecreanten bijna afgeschilderd als criminelen, ik vind dit véél te ver gaan. Watersportliefhebbers rijden niet per definitie allemaal in dikke auto’s, maar gaan vaak op de fiets naar hun bootje.
   En wat mij betreft: een kleine jachthaven mag!

   • ? U wilt dus klagen bij de provincie dat er geprotesteerd gaat worden? Is dat wel verstaan? Waartoe dient uw aanhef?

    In een mooi wandelgebied valt toch ook wat moois te z i e n Rien! Uitzicht, natuur en rust bijvoorbeeld.

    Ik ben allerminst ervan overtuigd dat watersporters hier in een hoek worden gedreven. Motorbootvaren vind ik persoonlijk iets wat uit de hand loopt, maar het zou niet vriendelijk zijn om alle betrokkenen over 1 kam te scheren… met de zondagsvaarders zeg maar (die er ZEKER zijn). Maarre moet er dan w e l zo nodig een jachthaven bij terwijl in een straal van een paar kilometer?? Tel ze eens zou ik zeggen.

   • Beste Rien, als je op deze site medestanders wilt vinden voor je ergernis over de staat van de paden (die inderdaad erbarmelijk is), en je wilt graag bereiken dat ze in actie komen, dan lijkt het mij handiger om niet al snerend eerst zo’n beetje elke lezer van deze site tegen je in het harnas te jagen. Door ergernissen en acties van anderen weg te honen, krijgt jouw ergernis niet vanzelf de hoogste status. Het eerste doel van deze site is, zoals je zelf ook zegt, om een prachtig wandelgebied te behouden. Overigens geef ik zelf veruit de voorkeur aan erbarmelijke wandelpaden tussen het groen dan aan strakgeasfalteerde wegen tussen masten.

   • Beste Onno,
    Nee hoor , ik wil niet klagen bij de Provincie vanwege de protestactie op 6 juni.
    ik wil juist mensen bewegen bij het juiste loket aan te kloppen voor een beter onderhoud van dit gebied. dus http://www.gzh.nl

    Beste Johanna,
    Sorry, maar mijn verhaaltje was niet sneerend bedoeld; eerder cynisch , en dan blijf ik redelijk in de stijl van de meeste verhalen op dit forum.
    Wat betreft de paden, die jij dan liever zo wilt houden: een hoop ouderen met rollators en invalidenwagentjes denken daar toch anders over!
    En denk ook eens aan die mensen die afgelopen winter een behoorlijke schuiver gemaakt hebben omdat de Provincie het ten enenmale vertikt om de boel sneeuw- en ijsvrij te houden!

    wat mij betreft, ga ik voor opgeknapte wandelpaden; of die nu om een weiland liggen of een jachthaven, is mij om het even!

 9. ~Meneer Doorzon nodigt uit tot politieke analyse, Meneer Doorzon kunt u die ook geven van de provincie?

  1. De provinciale overheid heeft nu toch zeker wel het begin van een visie ontwikkeld. Is u bekend welke?

  2. Zijn daar berichten/ documenten van?

  Ik mag toch hopen dat zij het milieubelang van mens en dier in dezen (zoniet beleden maar dan toch nog zeker wel) voldoende onderzocht hebben, anders gezegd tot een conclusie hebben k u n n e n komen dat een dergelijke commerciële uitbating die zeer regelmatig moet worden bevoorraad n i e t toelaatbaar is op dit landschap en dat het meewerken aan een dito nieuwe bestemming belangrijke waarden helemaal verdrukt; té belangrijke waarden, zonder dat er tegenwicht is in de vorm van een plan dat bespreekbaar* is.

  ———————————————————–
  *Het plaatselijke gemeentelijke bestuur meneer Doorzon stelt niet wat u daar aangeeft. Die stelt niet dat er niets kan/mag, niets daarvan. Zij beschouwt de situatie als nog onrijp om voor de zomervakantie zelfs maar te beoordelen, ofschoon er 6.000+ bezwaarden inmiddels hun handtekening plaatsten, dus al 12X tot 20X zoveel als het aantal beoogde ligplaatsen in dit plan ooit zal belopen!!! !!! En dan nog niet eens de online-petitie meegerekend en alle bijdragen via diverse media waar de voorstanders schitterden van afwezigheid.

  Waarvoor die onbegrijpelijke stuurloosheid als vele groeperingen zich in meerderheid helder en breed-maatschappelijk uitspreken vóór behoud van cultuurhistorische waarden?
  De verantwoordelijke gemeentelijke wethouder beschouwt het plan als onvast (–> geen “vaste vorm”), maar HOE is het onvast??….het is één plan toch??? en niet een aantal scenario’s. TOCH??? De tekeningen waren ook vrij eenduidig (ingangetje Zijl en/of ingangetje Groote Sloot, dikke trailergeschikte weg :X) en de heer Versluijs is te verstaan gegeven dat hij er onverstandig aan heeft gedaan door maar een paar omwonenden te flyeren met zijn grandiose idee.
  Kortom, zo ‘onvast’ als het is, zo mogen wij ihkv democratische rechtsstaat ALLEN dus óók van hen beiden tijdige berichtgeving hierover verwachten gezien de maatschappelijke verontwaardiging (en dat kan ook gewoon – iig aan het adres van het comité dan, neem ik even voor de vuist weg aan).
  Hoe het ook zij, een versie twee van het plan is tot op heden niet voorzienbaar/achterwege gebleven;;;;; dat is in ieder geval POSITIEF en dit toont aan dat de tekeningen die circuleren nadat de aannemer deze van z’n website smeet weinig welwillendheid ontmoeten.
  ———————————————————–

  Maar goed, meneer Doorzon u had zo’n indringende stellingname ik vroeg me af of u weet welke belangen de provinciale overheid op een rijtje zet? Ik weet wel dat in termen van bos en recreatie het gebied het op dit moment erg goed doet. Zowel qua natuur als qua verkeer als qua recreatie. Enkele problemen op het surfstrandje zijn er wellicht wel gezien maar ook die vielen tot op heden geloof ik mee.
  Er is sowieso heel wat te verliezen als er tussen de Haarlemmertrekvaart, het Joppe en de Zijl zoveel verkeer bij komt, er horeca komt en een loods met materieel. Aan de westkant van het spoor heeft al het nodige groen geweken voor bebouwing, en ook de ligplaatsen zijn daar gehandhaafd en zelfs uitgebreid. Deze tellen niet voor de gem. Teylingen wellicht want dat is Oegstgeest. Maar dat is wel de realiteit waar u en ik mee te maken hebben meneer Doorzon, hoe ziet u dat? En deze legt toenemende druk op landschapswaarden, niet dan? Geen fratsen op dit stuk riet/bos/veld/weiland/water zou ik zeggen! Het gebruik van de grond hier vertoont een evenwicht en voor minder dan instandhouding van deze openbare faciliteit doet de overgrote meerderheid van de vele respondenten het eenvoudigweg NIET!

  De politieke realiteit lijkt mij eerder -op z’n best- te zijn dat de initiators geen ruggengraat kunnen tonen als je het mij vraagt. Die onderliggende Recreatievisie is een onuitvoerbare fantasietekening en moet zo snel mogelijk geskipt worden. Zijnde stupide.

 10. Dit is een weer triest gevalletje van “not in my backyard”. De randstad en met name Leiden heeft behoefte aan een meer capaciteit voor boten en bootjes. Een “Nee” van de regenten, PvdA, Groenlinks (Elitelinks) en D66 (Grijslinks) is natuurlijk geen nieuws onder de zon, deze mensen zijn geboren met de uitdrukking “Nee” en “Mag niet”

  • Fijn dat mensen graag willen varen, maar in de wijde omgeving is het al veel te druk op de plassen. Er is niet genoeg water. Een Jachthaven erbij maakt dit probleem alleen maar groter. In de zomer is het filevaren op alle plassen en de ringvaart en leuke vaarwatertjes. Het is echt randstad op zijn smalst.
   Helaas nieuwelingen, geen plek voor uw bootje. Fijn genieten van een mooi natuurgebied is een leuk alternatief.

  • Is een actie voor het behoud van een gebied dat gedurende het hele jaar als ‘backyard’ fungeert voor 15.000 Merenwijkers en vele anderen uit omliggende gemeenten “een triest NIMBY-gevalletje”? Zou de schaarse ruimte beter gebruikt worden als een enkele honderden mensen daar hun bootje zouden kunnen stallen, om enkele maanden per jaar te kunnen varen?

 11. Wij zijn een paar jaar geleden van de Merenwijk verhuisd naar een rustiger deel van het land. We werden gek van de auto’s, vliegtuigen en motorboten rondom/boven ons huis en de Kagerplassen . Nu dreigt het nog erger te worden. Je ziet de stromen SUVs en de patsersloepen al voor je. Wat een asociaal plan! Misschien kan Teylingen er ook nog een klein landingsbaantje aanleggen? Dan wordt het helemaal een feest.

 12. Beste betrokkenen met dit vreselijke plan,

  Ik was een tijdje niet ter plekke geweest, helaas geen hond meer, maar ik schrok dinsdag behoorlijk. Het lijkt erop dat er al voorbereidingen worden getroffen met het verhogen van de dijk of het verleggen van het pad en het verwijderen van de bootjes die er sinds mensenheugenis liggen (volgens bordje ter plekke ‘om het aanzicht van de Zijloever’ te verbeteren oid).

  Van die bootjes is op zich geen ramp, zijn voor het grootste deel van kennelijk verwende kinderen die ze daar laten wegrotten, maar het gevaar bestaat dat dit toch voorbereidingen zijn waarvan men straks kan zeggen dat er al zoveel in is geïnvesteerd dat het niet meer teruggedraaid kan worden. Zo werkt de politiek.

 13. Persoonlijk heb ik niets met dit gebied, maar laten we het kleine beetje natuurgebied, dat we nog hebben, in stand houden.

  • Op 18 maart heb ik een opmerking geplaatst en heb daar commentaar op gehad dat het niet netjes van mij was om heel Teylingen in het beklaagdenbankje te zetten. Maar ik heb in Teylingen gewoond, in Sassenheim, van 1970tot en met 1975 en het volgende helaas geleerd en heb degene die de opmerking plaatste het volgende antwoord gestuurd:

   Toevallig zie ik vandaag pas (Sorry, het is nu 26 april) je reactie. Ik heb 5 jaar in Sassenheim gewoond, als import, Kagerweide, nieuwbouwwijk uit 1970. Ik ben nooit geaccepteerd door de echte Sassenmmers.

   Als er één inwoner van Sassenheim is, uit de oude wijken, die tegen het plan is, trek ik mijn woorden direct terug. Maar na jaren in de bloembollen gewerkt te hebben weet ik dat er maar één ding geldt in de bollenstreek, en dat is: op heel korte termijn heel veel geld verdienen. Mijn baas in de bollensector had twee auto’s: een veel te brede (voor de wegen in de bollenstreek) Chevrolet en een veel te brede Cadillac! Tel uit je winst. Bij iedere zending bollen ging er een wagonlading DDT in de kisten, tot hdat in 1973 dootr Amerika verboden werd. Ik heb een dikke bierbuik, die niet mag verdwijnen anders sterf ik aan de de DDT uit Teylingen!

 14. Geachte heren inzenders en leden van het actiecomité,

  Zullen we van nu af aan weer gewoon in het Nederlands doorgaan, met dit geblaat in het Engels is al snel de interesse bij veel mensens om dit te volgen verdwenen.

 15. De Broek en Simontjes polder is een stuk oud-groen ( eeuwen -oud ) dat behouden dient te blijven voor een ieder die daar wil recreeeren. Het is een stilteplek die zowel voor mens en dier belangrijk zijn. Stilte en groen zijn zaken waar we in onze hectische maatschappij steeds minder van hebben en die voor ons welbevinden uitermate belangrijk zijn.
  De Broek en Simontjes polder moet daarom geen jachthaven worden maar eerder een natuurmonument zodat komende generaties er ook van kunnen genieten. Het aanleggen van een jachthaven zal voor enkelen plezierig zijn maar voor velen zal het inbreuk zijn op het huidige genieten. De jachthaven en het aanleggen van een toegangsweg zal de rust verstoren. Extra drukte door boten en auto’s is niet datgene waarop de gemiddelde stedeling zit te wachten.
  Stilte en groen zijn de mantra’s voor de toekomst! Stilte en groen voor nu maar ook voor de komende generaties. Afgezien van het belang voor de toekomst is het goed te beseffen dat dit stukje groen eeuwen-oud polderlandschap is dat ons doet herinneren aan waar wij vandaan zijn gekomen en dat ons verbindt met het verleden, met het landschap van onze voorouders.
  Kortom mijn mening ? NEE geen jachthaven !

 16. J. van Schoonhoven

  John, I do not need or want a filthy making boat to relax (although I have the money for it). A piece of beatifull green like the polder is enough for me to get every time again impressed by the beauty of the nature.

 17. J.W. van Leenhoff

  John S., I don’t know where you are from, but this country is overcrowded with very few green areas for nature and recreation. I am not a boat owner. However, I wish to give a positive reaction: keep the Broek en Simontjespolder green!

 18. Most negative reaction are from people who don’t have or can afford an boat. Be the same as a boat owner complaining about people throwing thing in the water to stp boats

  • quote
   Most negative reaction are from people who don’t have or can afford an boat.
   unquote

   Question: what is this remark except speculative and untruthful?
   Everyone here is entitled to his/her opinion. You cannot simply say what you said without providing basis, or you would be misrepresenting others (and endangering the morale too I think). How did you estimate to what degree the respondents own boats? Note that no one here is obliged or even asked to state whether one owns or uses a boat or not.
   Your last remark (whether one can afford a boat or not) seems to me as totally obsolete and leaves to think why you respond on this blog. Is your contribution supposed to leave one positive note at all?
   I read further and search for that.

   quote
   Be the same as a boat owner complaining about people throwing thing in the water to stp boats
   unquote

   What is the relevance of this?? You seem to stipulate that (part of) the problem would be that people who take walks and/or people who drive boats are presently blaming each other that they dump waste. Where’s the basis there, if any?
   Most notably, we HAVE heard wethouder Homan referring to some tiny boats on the shore as: “thrash”. Surely he cannot have meant that the main objective of these plans is to solve that one! Adding 300-500 boats to get rid of a handful would be the most brainless logic one could think of. BTW, the fact that he calls these boats “thrash” is not very upright too, for he can (much less, fortunately) give no guarantee that the 300-500 boats will not be “thrash”.

   Ofcourse we can only guess what he and other initiators of this plan mean by “thrash” as they choose not to defend their plans here on this blog.

   Sorry, I cannot find any truth in your post.
   Anyway, in my opinion the harbour would ruin the landscape/the traffic situation/recreating facility for all alike. FYI I do own a boat and I’m VERY negative about these plans which I think are less more than a overkilling type of prestige project of a KNWV harbour.

 19. Een vreselijk plan om zo’n mooi gebied naar z’n mallemoer te helpen in ruil voor een jachthaven.
  Dat ding moet er niet komen.

 20. Ik kom daar al jaren na ‘n drukke werkdag om even heerlijk te onthaasten en te relaksen. Het bankje staat precies goed in de zon en daar gaan ze nu die ingang van die stomme jachthaven maken… Waar kunnen wij dan nog met onze snoet lekker in de zon zitten om bij te komen van ‘n drukke werkdag? Waar kunnen we dan nog van échte rust en vrij uitzicht genieten? Waar kunnen we onze sociale contacten dan nog onderhouden met mede bankjeszitters?Daar wordt door die gasten dan weer niet over nagedacht… Da’s wel héél erg ondoordacht… Zij hebben daar geen last van maar wij wél! De Merenwijkbewoners hebben al zo weinig ruimte voor rust. Moet dat kleine stukkie ons dan ook nog afgepakt worden? NEE! Daar ben ik fel op tegen! GEEN jachthaven dus! Ik heb daar absoluut niks aan. Ik heb geen boot en vele buurtbewoners ook niet… Dus hoeven wij die jachthaven niet! Blijf maar mooi weg met die haven waar we niks aan hebben… Wij willen RUST en RUIMTE en GROEN en gewoon daarvan GENIETEN!!! Zet er liever nog véél méér van die heerlijke bankjes bij!!! Zodat nóg meer Merenwijkbewoners daar heerlijk met hun gezicht in het zonnetje kunnen zitten! Dat gun ik iedereen, inclusief de jachtbezitters… Maar die blijven daar niet. Die varen wel lekker naar ‘n andere plek waar zij dan rust en ruimte vinden. Laat ons dan ook onze RUST en RUIMTE behouden?!!! Zó, ik heb mijn zegje gezegd… En laat de verantwoordelijken er wat positiefs mee doen…. Wat dat is? Géén jachthaven in ons kostbare stukje groen. Wat voor IEDEREEN zou moeten zijn…

 21. Het lijkt wel of men tegenwoordig allergisch tegen groen is.
  Het grote voorbeeld is de Bollenstreek waar nu nog maar 15 % van de oorspronkelijke teelt plaatsvindt.
  Men vergeet dat wat eenmaal weg is nooit meer terugkomt.
  En we hebben nog maar zo weinig.
  Stoppen ermee en wel nu!

 22. Zo’n plan in het jaar van de biodiversiteit…..
  Het gaat om de toekomst van onze kleinkinderen, stupid!
  Kan de mens(heid) aub. iets bewuster met, vriendelijker en respectvoller voor en geboeider door zijn natuurlijke omgeving omgaan?
  Zij zijn schepsels, wij zijn schepsels, maar meestal zijn wij de beesten.

 23. Wij staan pal achter uw jachthaven nee! actie.

  Wij vinden het een prachtig natuurgebied waar wij regelmatig gebruik van maken om tot rust te komen!

 24. eric kanngiesser

  die Gerrit Bouwden heeft volgens mij niet veel meer te doen dan actie voeren. actie voeren en er maar mee doorgaan, doorgaan, doorgaan.
  hij komt wel erg veel voor met zijn verhalen op deze site.

  • Dit soort ‘op de man spelen’ is trollerig gedrag en wordt vanaf nu verwijderd. Een grote groep mensen is zeer bezorgd over deze plannen en besteedt er heel veel tijd aan. Eventuele ergernis daarover hoort niet thuis op deze site.

 25. Ik vind het een goed plan,
  want ten eerste zullen de mensen uit de merenwijk er wijnig van te zien krijgen door alle bomen die er bij geplant komen dus het word alleen maar groener. en de polder die er nu licht is ook niet echt mooi door al het afval dat er licht bij de pont naar de zijldijk. het wandelen kan ook elders bij de golfterreinen plaats vinden en op de tengnagel daar op de tengnagel is de natuur alleen maar mooier. en de versmalling van de Zijl maakt niet veel uit van bij de tarzan bocht is hij nog veel smaller, waar ze de jachthaven willen gaan bouwen is 2 keer zo breed al de rest van de Zijl. en over dat sluipverkeer daar kan makkelijk een intrekbare paal voor geplaatst worden die van half 4 tot half 6 omhoog gaat bijvoorbeeld. maar ik vind wel dat er genoeg passantenplekken moeten komen zodat er ook vakantie gevierd kan worden op de kaag dat is nu bijna niet mogelijk.

  • Tom,Probeer eerst eens ABN te schrijven!Nee,er moet GEEN jachthaven komen,de Broek-en Simontjespolder is een uniek stuk natuurgebied,waarvan we al niet veel meer hebben,dit MOET behouden worden en daar kunnen we geen lucht-en watervervuilende jachten toelaten!

 26. dat van die haven slaat gewoon nergens op.
  ik bedoel maar, je hebt al een mooie haven, maar dan wil je een andere op de Broek- en Simontjes polder nog wel, hoe kun je, dit is gewoon afschuwelijk. het ergste is nog wel dat ze in plaats van jachthaven blokworst (die hebben ze nu) flats willen gaan maken.
  waarom zou je in godsnaam.
  “flats in warmond” dat gaat toch echt te ver.
  respect voor iedereen die gerrit heet en iedereen die tegen het plan is.
  kruwag’n

 27. Gerritje Bouwden

  “dat hij vooruit wil in de vaart der volkeren vind ik niet zo’n slecht plan van hem.”

  ‘Der volkeren’? Dit project is alleen gunstig voor rijke ‘volkeren’, en vooral voor meneer Versluijs zelf. Het gaat heer niet over menslievendheid, maar over geldgulzigheid.

  Ik zou zeggen tegen meneer Homan (de wethouder die hierachter staat) , doe uw werk als volksvertegenwoordiger goed.

  http://www.echo.nl/ww-nh/buurt/redactie/990854/open.karakter.voor.jachthaven/

  • De heer Homan keert niet terug in het nieuwe college van Teylingen. Zijn portefeuille wordt overgenomen door Kees van Velzen (CDA).

   • Gerritje Bouwden

    Dat is bemoedigend.

    Ik denk niet dat een wethouder van de CDA zou dit plan door laten gaan.

   • Gerritje Bouwden

    Ik las net deze artikel over de heer van Velzen:

    http://www.nd.nl/artikelen/2009/januari/30/geld-verdienen-voor-de-heer

    En dat is niet zo bemoedigend, aangezien de heer Versluijs een ‘jonge ondernemer’ is.

   • Trek niet te snel conclusies. Er zijn heel veel Kees van Velzens in Nederland!

   • Gerritje Bouwden

    Als hij niet degene is waarover dit artkel gaat dan bied ik mijn welgemeende excuses aan.

   • Gerritje Bouwden

    Volgens de principes van de CDA:

    “De aarde en de natuur zijn ons gegeven. We mogen er gebruik van maken om te leven en van te genieten. Maar dat brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. We zullen dit alles ook weer in goede staat over moeten dragen aan onze kinderen en kleinkinderen. Het CDA wil de belasting van het milieu niet afwentelen op toekomstige generaties. Economische groei mag niet ten koste gaan van het milieu.”

 28. eric kanngiesser

  ik lig inmiddels al vijf jaar bij lockhorst. ik heb al vijf jaar een goed kontakt met Jan Willem Versluijs. dat hij vooruit wil in de vaart der volkeren vind ik niet zo’n slecht plan van hem. waar kan hij anders heen met zijn plannen? warmond is aan het verdichten. een ondernemersplan voor hem kan alleen nog maar gerealiseerd worden in de polder B&S-polder.
  ik ben ook best wel een beetje dual gestemd m.b.t. zijn plannen, maar ik geef hem toch de letterlijke ruimte om zijn plannen eventueel tot uitvoering te brengen. wij ( onze samenleving rondom deze polder) zullen moeten afwachten.
  een andere vraag voor mij is of ik mijn bootje in de B&S-polder wil gaan parkeren?! ik blijf liever in een jachthaventje van warmond liggen. maar deze vraag doet niet terzake. het zal nog wel een juridisch gevecht worden tussen de gemeente Teylingen versus Leiden. komt tijd, komt raad ( van Staten ). wij wachten het resultaat wel af t.z.t.

  • J. van Schoonhoven

   Al is meneer Versluijs nog zo aardig, zijn plannen zijn erg egoistisch en niet gebaseerd op wat er werkelijk nodig is. Het water is ’s zomers immers al overvol. Het kan niet zo zijn dat duizenden mensen rekening moeten houden met hem, het moet juist andersom. Hij moet echt zijn plannen aanpassen aan de realiteit.
   Rustig afwachten? Ik dacht het niet, we moeten vechten voor het behoud van deze mooie eeuwenoude polder, de schaarse natuur en rust. Je vervangt de Lakenhal toch niet voor een cartbaan!?

  • Hoe zei Colijn het ook al over de dreiging van een (wereld)oorlog: ga maar rustig slapen. . . .
   Nee meneer Kannegiesser, dat is een heel fout idee!

 29. N.Buve-Kelderhuis

  Die jachthaven moet er niet komen.

 30. Een belachelijk plan en eeuwig zonde van dit unieke stukje natuur.

  Dit moeten we koesteren, zeker in dit dichtbevolkte gedeelte van Zuid-Holland.

  Ik kan me niet voorstellen dat dit plan doorgaat en zal er alles aan doen om het tegen te gaan! Zonde ook voor alle kinderen die hier spelen, de fietsers en wandelaars.

 31. Frans van der Mark

  Zo’n mooi stukje natuur bij de merenwijk ga je toch niet opofferen! En dan ook nog zo’n ontsluitingsweg!
  Als die Warmonders meer jachthavens willen dan zijn er nog legio mogelijkheden aan de Warmonder Leede , keurig aan laten sluiten aan bestaande jachthavens, beter toegangkelijk vanaf de weg en je zit zo op de Kaag.

 32. Mijn mening is NEE, geen jachthaven. Ik ben erg gehecht aan “mijn” polder naast mijn huis. Ik loop er vaak en geniet van het landschap. Wellicht ergocenties van mij en toch vind ik het belangrijk om mijn behoefte uit te spreken, ik wil het erg graag behouden. Het is één van de redenen geweest om hier te gaan wonen en een jachthaven is geen meerwaarde voor mij en de waarde van mijn huis.

 33. Willem Tielenius Kruythoff

  Ik hoop echt dat de plannen niet door gaan. Dit is echt afbreuk aan het mooie ongerepte natuurgebied.

  Willem Tielenius Kruythoff

 34. Gerritje Bouwden

  Vanwege de culturele historisch waard van deze Polderlandschap, en omdat boomkikkers een beschermd soort zijn, ik vind dat het plan illegaal is volgens EU wetgeving.

 35. Cor Hoefsloot en Loes vander Mark

  Met pasen in het hoofd denken wij dat dit een “onzalig” plan is. Voor Warmond is het mischien een oplossing, maar het getuigt van slecht “nabuurschap”, je problemen in de achtertuin van je buren te kieperen. Dit plan is zo slecht, dat ik me niet kan voorstellen dat provincie en waterschap hiermee instemmen.
  Onze polder verkrachten en 10.000 m2 asfalt neerkieperen om een opslagplaats voor boten te creëren in een tijd dat de natuur juist dicht bij de mensen moet zijn is onzinnig. We hebben dan ook bij de gemeente Teylingen, de provincie Zuid-Holland en het waterschap Rijnland fel geprotesteerd tegen dit plan.

  Ook in Warmond zijn er goede alternatieven te vinden, die op veel minder bezwaren stuiten.

 36. Een onzalig plan! De gemeente Teylingen heeft destijds bij het bouwen van de Merenwijk dit stuk grond niet aan de gemeente Leiden willen verkopen om een groene buffer te houden.
  Ik ben zelf watersporter, maar alles heeft een grens! Dit zal heel veel verkeersoverlast in de Merenwijk veroorzaken, om nog maar niet te spreken van klapperende vallen en windgeloei door de masten, waarvan de direct omwonenden last van gaan krijgen.
  Als men toch een jachthaven wil maken, dan is er aan de noordkant van Warmond voldoende weiland beschikbaar en hoeven er geen idioot lange wegen worden aangelegd.
  Dus…………in de prullenbak ermee!!!

 37. uitgesproken mening:
  op verschillende punten kan dit project, aanleg voor een jachthaven, tegen werken op de omgeving, natuurgebied, veiligheid, en waarschijnlijk ook nog op de vraagprijs van de omliggende omgeving. deze overlast kan te maken hebben met geluid, maar over het algemeen de verstoring van de golfbaan, honden uitlaat plek, uitstoot. hierbij ben ik overigens van mening dat er beter investerings mogelijkheden zijn op dit moment waarbij toepassing niet gericht is op recreatie maar juist op de opbouw van verschillende overheids gebouwen. of juist de renovatie.
  groetjes ninette

 38. Wederom een idioot plan voor een jachthaven in Warmond. Hier zit de Warmondse en Leidse bevolking uit de Merenwijk echt niet op te wachten. Zij zullen hier in hoofdzaak geen gebruik van maken en aleen maar overlast ondervinden. Denk hierbij aan o.a. de ontsluitingsweg, nog meer boten op de Kaag, het verdwijnen van de doorgaande wandel- en fietsroutes, enz. DIT MOET BESLIST GESTOPT WORDEN.

 39. Kan Leiden (een deel van) deze polder niet voor een symbolisch bedrag overnemen, maar dan wel vastleggen dat er niet gebouwd gaat worden!

 40. @ G.P, van Rees
  Rustig volkje OK, maar al dat gekletter van de touwtjes tegen de masten, het extra verkeer in onze groene wijk, en als belangrijkste ; Het groen en natuur in de zijlwijk is en was de belangrijkste reden om hier te komen wonen.
  Ik ben absoluut tegen een jachthaven op deze locatie !

 41. J. van Schoonhoven

  Boomkikkers zijn ook een beschermd soort.

 42. Anke & Paul-Joop van Houten

  Wat een ontzettend slecht plan. Goed voor een enkeling, achteruitgang voor de meesten. Overigens ligt de sleutel in handen van de provincie Zuid-Holland. Die heeft de grond in eigendom. Daarnaast moeten de IJsclub als pachter, en de golfbaan meewerken om het voor elkaar te krijgen. De gemeente Leiden heeft al aangegeven geen medewerking te willen verlenen. Dus alle pijlen op de provincie en allemaal lid worden van de IJsclub om tegen te kunnen stemmen!
  En heeft iemand misschien nog een knoflookpad in een terrarium die we kunnen uitzetten in de polder? Of een Korenwolf? 🙂

 43. Ik heb in een krant (weet niet meer welke) gelezen dat degenen die investeren in dit plan “het aanleggen van een jachthaven als een uitdaging voor henzelf zien”. Ik vind het te bizar voor woorden dat een recreatie gebied voor velen omgebouwd wordt tot een reacreatiegebied van een zeer beperkt aantal mensen, dat een mooi polderlandschap wordt opgeheven, omdat twee mannen zo nodig voor zichzelf moeten bewijzen dat zij dit kunnen: een jachthaven aanleggen. Als ze dan zo nodig iets moeten bewijzen, laten ze dan iets doen dat zinvol is voor veel meer mensen en dat niet de bewoners van een hele woonwijk dupeert. Volgens mij zijn er dan heel veel andere opties.

 44. Ik ben tegen de komst van een jachthaven in het gebied!

 45. Dat poldertje is 12 maanden per jaar voor schone rekreatie beschikbaar. Wandelen, fietsen, joggen, genieten. Een jachthaven is een seizoens gebonden activiteit waarvan de economische waarde beperkt is. Ik zou heel graag een realistische business case willen zien. Plus een MER, want jachthavens hebben een groter risico op milieuschade dan een wandelpad. Ondanks alle regels en voorzichtigheid.

  Net als de argumenten rondom de ontsluiting van de Koudehoorn zijn de argumenten van de gemeente voor deze jachthaven gebaseerd op meningen engevoelens, niet op feiten.
  Ik heb geen modelstudies gezien, geen metingen (hoe druk is het eigenlijk op de Zijl, wat is een maximale capaciteit).

 46. J. van Schoonhoven

  Ik bedoel dus: NIET bewust.

 47. J. van Schoonhoven

  Ik vermoed dat diegene die onze reacties hysterisch vindt, zich totaal bewust is van alle ingrijpende nadelen welke een jachthaven met zich meebrengt.

 48. Wat een hysterische reacties! Ik vermoed dat de meerderheid van de tegenstemmers geen flauw benul heeft van de mogelijke overlast.
  Welnu: ik ben nu 81 jaar en heb sinds 1968 op de kaag gezeild en hoop dat nog enige jaren te kunnen doen.. Overlast door zeilers is nauwelijks voorgekomen Zeilers zijn nu eenmaal een rustig volkje, in tegenstelling tot lieden met andere bezigheden die men ook in de omgeving van onze plassen kan meemaken.Ik vermoed dat het meren deel van de tegenstemmers niet weet waarover het gaat.

  • Interessant genoeg zijn veel échte zeilers ook niet blij met de plannen voor deze haven. Die zoeken dezelfde ervaring als de mensen die in de polder wandelen: ruimte, rust en stilte
   Als u hier op een drukke zomerdag een keertje langs de Zijl zou wandelen, ziet u de sloepen in file langsvaren. De trend de laatste jaren is om behalve de koelbox vooral ook versterkte muziek mee te nemen in de boot. Er is nu al sprake van overlast.
   Bovendien gaat het om plannen voor een hele gróte jachthaven: 500 plaatsen, dat hebben er maar heel weinig. En die liggen niet op dit soort locaties, onmiddellijk grenzend aan een woonwijk. Zo’n grote haven betekent niet alleen nog meer lawaaiige sloepen – het betekent ook dat de rustige recreatie, waarvan duizenden hier het hele jaar door genieten, niet meer mogelijk is. Niet omdat zeilers niet rustig zouden zijn, maar omdat de natuur die er nu ligt compleet wordt weggegraven en ieders wandelrondje simpelweg verdwijnt. Er valt hier weinig meer te wandelen straks. Een ‘stukje opschuiven’ richting golfbaan biedt geen soelaas: daar moet de ontsluitingsweg komen. Dus in praktijk verliest het hele gebied tussen de spoorbaan en de Zijl zijn functie als rustig recreatiegebied.

  • Ik snap uw reactie wel. Zeilers zijn geen agressieve mensen, integendeel.Een van broers is wedstrijdzeiler. Hij verliet de Kaag, toen die hem te druk werd, in 1970. Daarna naarReeuwijk. Nu de Oosterschelde.. Mijn broer is, gek genoeg, een stuk jonger dan u, nl 65 ipv 81, meneer (?) van Rees.
   Maar de protesten zijn niet gericht tegen de watersporters, zoals u van mening bent, maar tegen de verkeerde haven op de veerkeerde plek. Het bevreemd me dat u geen begrip kunt opbrengen voor de tegenstanders. U wilt nog enige jaren (81! jaar) de toek0mstige generaties hun plezier ontnemen. Dit is het summum van egoisme dat ik in mijn hele leven – ik ben 60 – ben tegengekomen!

   Mvgr
   Hans Adema

 49. Ik sta voor de volle 100% achter het protest. Als ze dan zonodig een haven er bij moeten hebben dan heeft Teylingen veel meer polders (of industriegebieden) die een betere locatie zijn om een haven te bouwen, met bovendien een nog veel betere bereikbaarheid: bv aan de Zijldijk of bij de Watertuin. Waarom zo dicht aan de rand van een woonwijk? Temeer daar de gemeente Warmond destijds (toen de Merenwijk gebouwd/uitgebreid werd) de grond niet wilde verkopen aan de gemeente Leiden omdat ze bang waren dat de grond voor iets anders dan natuur en/of recreatie gebruikt zou worden. Zonde van dit mooie stukje natuur- en recreatiegebied (zoveel heb je daar niet meer van in Leiden). Naar aanleiding van het bovenstaande: Begrijp me overigens goed, liever helemaal geen haven er bij!

 50. Ik kan het moeilijk bevatten hoe zij het nou weer bedacht krijgen om weer een stuk natuur kapot te maken uit financieel belang. De enige plekken in deze omgeving rond stedelijke gebieden zijn al zeldzaam en ze willen het nog kleiner maken voor een paar stuivers.

  Is het niet mogelijk dat er daar unieke flora of fauna leven die op de beschermingslijst staan?

  Ik vindt dat echt alles uit de kast getrokken moet worden om dit belachelijke plan tegen te gaan.

  Je sloopt ecologisch verantwoorde recreatie als wandelen, zeilen, roeien ed hiermee en je vervangt het voor vervuilende recreatiemogelijkheden die er al te over zijn in de omgeving.

  BAH! alleen voor een paar centen…..

 51. Judith van Teeffelen

  Ik ben tegen de jachthaven!

 52. Roeivereniging Asopos de Vliet is tegen de bouw van de jachthaven. De drukbevaren Zijl zal nog drukker bevaren worden, wat roeien nagenoeg onmogelijk zal maken. Daarnaast is het zonde van het mooie natuurgebied, een van de weinige mooie natuurplekken die er nog rond Leiden is.

 53. Mickey van Keulen

  Ik Mickey van Keulen ben tegen de bouw van een jachthaven in deze mooie rustige omgeving

 54. De kagerplassen zijn een mooi stukje water en de locatie die ze voor ogen hebben is een mooi stukje natuur. Logisch dat ze verwachten er veel geld uit te slepen. Maar in weekenden en in de zomer is het al erg druk op het water, zelfs zo druk dat het bijna niet meer veilig is om met een open bootje daar te zeilen. Daarnaast is de Merenwijk ook al erg volgebouwd.
  Het zou echt zonde zijn om de kwaliteit van het vaarwater en het leefgebied en het mooie stukje natuur op te geven zodat er nog meer winst uit gehaald kan worden. Dat is echt alleen gunstig voor de eigenaars.

 55. Ik stem tegen de komst van een jachthaven!

 56. Henriëtte Brouwer

  Ik steun de actie voor het behoud van de Broek en Simontjespolder. Doodzonde om zo’n mooi stukje natuur te veranderen in een jachthaven met alle gevolgen van dien.

  • Ik denk dat Edward er net zo over denkt als wij allen, ik lees een zekere ironie in zijn reactie, zeker met het uitzicht op Huis te Warmond. . . .

 57. J.W. van Leenhoff

  Edward, ik ben het niet met je eens. We moeten geen jachthavens in weilanden aanleggen en zeker geen bomen kappen. Laten we zuinig zijn op onze groene weilanden, natuur- en recreatiegebieden.

 58. Aan de noordkant van Warmond liggen weilanden genoeg waar ze een jachthaven kunnen aanleggen. Mooi uitzicht op “Huis te Warmond”, alleen nog een paar boompjes kappen voor een toegangsweg en parkeer plaats en klaar is Warmond

 59. André Mom on Mar 22, 2010
  De Broek en Simontjespolder is een uniek gebied, waar je heel dicht bij de stad toch kunt genieten van de stilte, het verre kijken, het prachtige polderlandschap. Zitten op een bankje en de stress van alledag van je af laten glijden. Een parel, waar we trots op mogen zijn en zuinig op moeten zijn!

 60. Reina ten Bruggenkate

  Alsjeblieft geen jachthaven! Er zijn nu zo ontzettend veel mensen die genieten van dit prachtige natuurgebied. Ik ben er een van en ik ben er trots op.
  Wat mooi is moet mooi blijven!

 61. Dit gebied mag absoluut niet weg. ik wandel er met mijn kleinkinderen, wijs hen op de zeldsame ganzen en vogels. maak er foto’s van het riet, de wilde bloemen paddestoelen, zwanen, eenden, molens, water, en gaan er picknicken en genieten van de natuur.
  Dit mag niet vernietigd worden.

 62. Zeer eens met het protest. Teylingen heeft trouwens volgens mij nog veel meer polders (of industriegebieden) waar ze een haven kunnen bouwen als ze zo nodig willen. Waarom zo dicht aan de rand van een woonwijk? Ik ben zelf niet zo’n vaarder, maar als ik ’s zomers de waterfiles zie, begrijp ik ook niet dat er nog een haven nodig is in dit al behoorlijk boten- en havenrijke gebied. En 500 boten (en auto’s) is best veel… Zonde van dit mooie stukje natuur- en recreatiegebied (zoveel heb je daar niet meer van in Leiden). Net er nog een heerlijk rondje gelopen.

 63. Met schrik hebben we kennis genomen van de plannen van gemeente Teylingen, om een jachthaven aan te leggen in de Broek en Simontjespolder. Dit gebied is ons zeer dierbaar, een laatste stukje natuur dichtbij huis waar je even bij kunt komen en de dagelijkse druk kunt vergeten. Met de hond een rondje maken, een wandeling met de rolstoel met mijn (inmiddels overleden) moeder, voetballen of handballen met kinderen, picknicken op het veld, met de kinderen voetballen of korfballen, wilde bloemen bekijken, vogels kijken, of kijken naar modelvliegtuigen, die hier opgelaten worden. Ik heb het nu alleen over mijzelf, maar bij de eerste stijging van de temperatuur loopt het hier vol met fietsers, wandelaars, kinderen, joggers, vissers, wandelclubs, picknickers enz. Dit laatste stukje polder mag niet geofferd worden voor het balang van een enkeling tegenover het belang van een gehele wijk en omliggende buurten! Er zijn genoeg jachthavens in de buurt, leer vindingrijk om te gaan met de
  beschikbare ruimte in plaats vansteeds een stukje natuur te vernietigen! Zitten op een bankje, starend over de Zijl en genietend van de stilte zou best wel eens een beter medicijn tegen stress, slapeloosheid enz. kunnen zijn dan pilletjes van de dokter. Ontneem ons dit niet!!!

 64. ik ben tegen aanleg van een jachthaven.

 65. Lars H.E. Møller

  Het is te gek voor woorden als dit gebied opgeofferd gaat worden voor 500 zeilrecreanten terwijl duizenden andere recreanten hun ‘habitat’ dan verliezen.

 66. Ian Kennedy (7 jaar)

  Geen jachthaven in onze torteltuin!
  Want ik speel daar graag met mijn step.
  Als de broek en simontjes polder een jacht haven word, waar moet ik dan steppen?
  En alle vogels en dieren hebben dan geen huisje meer.

  Groetjes Pluk (Ian Kennedy, 7 jaar)

 67. Dit stukje Hollandse natuur, zo dicht binnen handbereik, geeft mij en mijn gezin rust, schoonheid en troost. Voor ons is het onmisbaar.

 68. lies van den Hout

  Ik vind het verschrikkelijk, wat ze van plan zijn.
  ik wandel al sinds 1985 elke dag langs de Zijl naar het Joppe, in weer en wind ; het is een levensnoodzaak voor me , ik volg van seizoen tot seizoen de vogels die komen en gaan, ken de schapen en de koeien, geniet dagelijks van de prachtige kleuren en de rust die het landschap uitstraalt; en ik kan me niet voorstellen dat de wandelpaden daar verdwijnen zullen vanwege een jachthaven; het is in mijn ogen regelrechte natuurmoord, ik ben er vreselijk ontzettend weergaloos tegen dat daar eeen jachthaven wordt aangelegd.
  de reden waarom ik nooit verhuisd ben uit de merenwijk, sinds mijn kinderen volwassen zijn, is dat prachtige stuk natuur naast de deur. zo uniek dichtbij zo een grote woonwijk. laat het alsjeblieft niet verloren gaan. wat kunnen we doen om dat te voorkomen?

 69. Ron Wildschut & Laura van der Hidde

  Ook wij willen geen jachthaven in ons recreatiegebied!

 70. Dit mag gewoon niet gebeuren. Voor de natuur. Voor de ruimte. Voor de lucht. Voor het water. Voor de duizenden die bij mooi weer genieten van al dit moois. Voor de honderden hondenbezitters die het jaar rond vaak meermalen per dag samen met hun hond bijtanken in dit gebied en er een hele vriendenkring hebben. Voor alle jongeren die er bij wat beter weer ‘hangen’ waar vrijwel niemand last van heeft. Voor alle race- en recreatiefietsers die er lekker in de vrije natuur fietsen. Voor alle Merenwijkers die mede trots zijn op hun wijk omdat je en vlakbij het centrum woont en vlakbij de vrije natuur. Voor de golfers. Voor de zwanen die er al decennia ‘wonen’. En voor mij, omdat ik er ook jaren met mijn hond heb gelopen en van weer en wind heb genoten en nu even naar de waterkant kan lopen als ik gestresst ben en met een wandelingetje van een kwartier alles van me af kan laten vallen.

 71. Het is te zot voor woorden. Een belachelijk plan. Dan staat de molen ook voor gek, bij deze molen hoort een polder. Het rondje op zondag voor eeuwig verloren. Hoe vertel ik het mijn Franse vrienden die zich telkens weer verbazen over zoveel schoonheid om de hoek, als ze bij ons in de Merenwijk logeren!!

 72. Ik vind het belachelijk de natuur moet altijd maar wijken voor de stommiteit van de mens,daarom zeg ik nee tegen dit plan en JA voor het behoud vd natuur!!!!

 73. In 2008 ben ik terug verhuisd naar de Merenwijk. 1 van de redenen was dat je zo lekker kan lopen langs de Zijl en genieten van het mooie stukje groen. Ook heb ik in mijn jeugd veel gezwommen bij het Joppe waarvan ik had gehoopt dat mijn
  dochter daar ooit ook een keertje kon zwemmen.

 74. in oegstgeest weet men hier nauwelijks van; oegstgeester courant publiceert wel over teloorgang van polders!
  veel oegstgezenezen recreeren op de kaag en zien met leede ogen de snelle vervuiling aan ! groet jan

  • Maar vandaag stond er in het Leidsch Dagblad een reactie van een Oegstgeestenaar, die ver weg van de polder in zijn villa zit, dat dit plan door moet gaan, het is nodig, ja, echt waar, voor de de watersport en alle economische (!sic) voordelen daarvan! Ja, als het maar ver van je bed gebeurt! Wij worden er alleen maar beter van, volgens de Sassenheimse (ik gebruik bewust de oude naam, schaam me ooit Sassenheimer geweest te zijn) wethouder.
   mvgr
   Hans

   • @Hans,
    Ik vind het niet netjes om gelijk de hele bevolking van een dorp als slecht volk te bestempelen. Als Sassenheimse Teylinger bekommer ik me ook om onze Warmondse gemeentegenoten en Leidse buren.

   • Hans Adema

    Toevallig zie ik vandaag pas (Sorry, het is nu 26 april) je reactie. Ik heb 5 jaar in Sassenheim gewoond, als import, Kagerweide, nieuwbouwwijk uit 1970.

    Als er één inwoner van Sassenheim is, uit de oude wijken, die tegen het plan is, trek ik mijn woorden direct terug. Maar na jaren in de bloembollen gewerkt te hebben weet ik dat er maar één ding geldt in de bollenstreek, en dat is: op heel korte termijn heel veel geld verdienen. Mijn baas in de bollensector had twee auto’s, als voorbeeld: een veel te brede (voor de wegen in de bollenstreek) Schevrolet en een veel te brede Cadillac! Tel uit je winst

 75. Ik ben zeer tegen deze plannen. Dit mooie stukje natuur moet instand blijven.

 76. Wat een barbaar die dit verzonnen heeft.
  Zeker nooit daar gewandeld op een mooie zonnige dag, of zelfs op een stormachtige herfstdag. Het idee om daar boten neer te leggen en een toegangsweg voor auto’s te willen maken is te idioot voor woorden.

 77. Een jachthaven in dit gebied is doodzonde!!!

 78. Het zijn alleen de mooiste plekken die verdwijnen.
  Het zijn de beste die moeten lijden.
  Hoe kun je een prachtige sieraad der natuur wegvagen
  Plus de dieren en hum kleine stukje natuur, voor eigen belang.
  En ik wist dat het zou gebeuren, want wat u mooi vind zal niet lang bestaan.

 79. May Noordam-Croes

  Ongelofelijk! leren politici het dan echt nooit !? Er is de laatste tijd zo veel te doen geweest over megalomane projecten, geld verslindend,haalbaarheid gebaseerd op grootheidswaanideeën, en steeds weer erop gericht een prachtig stuk natuur kapot te maken. Behalve die politici zit er echt niemand op te wachten. Het is nu al een prima recreatiegebied, zonder toeters en bellen, gezellig en ongedwongen druk met wandelaars, fietsers, zonaanbidders, zwemmers, heel veel soorten zeilers.
  Zorg voor goed onderhoud van het bestaande en blijf er verder af!

 80. Watersporter dus ervaringsdeskundig:
  1 Nederland vergrijst, de watersport vergrijst. Er is geen aanwas van onderop, de 2e hands markt zit muurvast, dus er is geen behoefte meer aan uitbreiding van het aantal ligplaatsen. Veel boten liggen 360 dagen stil, dus er valt veel te winnen met sanering van ouwe troep en deeleigenaarschap: levert 100-en ligplaatsen op.

  2 Extra ligplaatsen aan de Kaag zijn op de verkeerde plek. ’s Zomers kun je over de boten lopen en is varen geen lolletje meer. Dus extra ligplaatsen zijn juist hier ongewenst.

  3 Ontsluiting over Teylingens grondgebied is een weg via Dekker en langs het golfterrein. Zie het voor je!

  4 Als je hier al iets zou willen ontwikkelen moet het de juiste (= bescheiden) proporties hebben. Dat betekent zonder overdekte winterstalling (veel te hoog) en met een drijvend 1-laags botenhuis.

  5 Een betere plek is dan dichter bij Dekker. Staat daar niet het halve industriegebied inmiddels leeg? Lijkt me een mooie saneringsopgave (en de weg ligt er dan al).

 81. Waarom moet de “droom” van een zogenaamde vrije jongen en de geldbelustheid van een gemeente ten koste gaan van het natuurgenot van duizenden en een uniek plekje Randstad. Hebben we nog niet geleerd dat steeds maar nieuw bouwen en natuur opheffen niet altijd de beste optie is. En ja: er zijn al genoeg boten op het water.

 82. Wat een waanzin om het laatste stukje rustgebied hier bij onze merenwijk waar iedereen van kan genieten, op te geven om rond de 500 bootbezitters hun stallingsplek te bieden en de zak te spekken van de beheerder. Varen in nederland voor je plezier betekent 4 maanden in de weekends werkelijk varen en de rest van het jaar ligt de boot gewoon stil. moet hier dit alles voor op worden gegeven, de rijke bootbezitters die de ligplaatsen kunnen betalen voor zo`n haven kunnen met hun luxe grote auto`s wel wat verder weg rijden om zo`n plek te vinden waar ze wel welkom zijn. Het is nu in de zomer al overvol op de zijl met al die boten en de bijkomende herrie.Meer hoeven we er op deze manier zeker niet bij te hebben. Eeuwig zonde als dit idiote plan erdoor komt.
  Waar zijn we in nederland mee bezig dan. Ik word hier erg boos van.

 83. http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/europese-subsidie-voor-boterhui
  spolder/2126/?tx_ttnews[pS]=1268049934&cHash=5b346b0c2c

  Boterhuispolder is across the water and is connected to the Broek en Simontjes polder by a ferry boat.

  From the article:
  “Het samenwerkingsverband ‘Tussen Kagerplassen en Oude Rijn’, bestaande uit de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Teylingen en Kaag en Braassem, hebben een subsidie van ruim € 840.000 gekregen in het kader van het Plattelandsonwikkelingsprogramma (POP2).

  Dit is de tweede subsidie die de gemeenten ontvangen voor groenontwikkeling van polders om de stad.

  Het bedrag komt van twee instanties. De Europese Unie stelt € 562.000 beschikbaar en de Provincie Zuid-Holland € 281.000. De subsidie wordt gebruikt voor de aanleg van fietspaden, wandelroutes en vaarroutes in de Boterhuispolder. Coördinerend wethouder van de vier gemeenten Pieter van Woensel (Leiden): ‘Ik ben heel blij dat er ook op Europees niveau aandacht is voor het belang van de mooie polders in de Leidse regio.”

  A “jachthaven ” in the Broek en Simontjespolder is therefore extremely illogical.

  Please read the entire article.

 84. Dit kan toch niet? Eerst de Oostvlietpolder en nu dit… waarom toch mooie natuur inruilen tegen dit soort decadente zaken?
  Laten we alsjeblieft het water in Leiden natuurlijk houden en rustig!
  En voor alle bezitters van jachten, pak eens de kano op een (mooie) dag: goedkoop, makkelijk, gezond en milieuvriendelijk.. zou een hoop nutteloos gedebatteer besparen.

 85. Walgelijk plan! Vanuit het centrum komen wij regelmatig naar de merenwijk om daar door de polder te lopen. Er is al zo weing groen in Leiden. Laat dit kostbare stukje natuur intact voor de dieren, ons en onze kinderen.. de geplande weg is rampzalig voor deze leefomgeving en watersport is maar een klein deel van het jaar echt populair. Dit project is niet in verhouding tot het huidige gebruik van de bewoners van Leiden, het hele jaar door, van vroeg tot laat.

 86. Ik ben faliekant tegen een/de jachthaven, die in dit onvervangbare natuurgebied aangelegd zou/zal worden.
  Ik vind het als wandelende en fietsende Leidenaar een natuurvernielend schandaal.
  Houdt u maar eens een onderzoek in onze gemeente naar de meningen. Dan zult u het wel merken, dat er velen, zeer velen zo denken als ik.

  Hoogachtend, Sj. C. van Ketel, Leiden

 87. Wij zijn tegen de plannen. Plannen betekenen het einde van het oorspronkelijk stukje landelijk gebied, het zou een onomkeerbaar besluit zijn. Verder baart de aanleg van toevoerwegen zorgen. Dus nog meer drukte op het land en op het water. Slecht voor het leefmilieu.

 88. Het zoveelste plan om een mooie polder te verwoesten voor een plan waar de meeste mensen op tegen zijn. Maar de stem van de gewone man wordt nooit gehoord als een gemeente weer eens geld ruikt! Er zijn de laatste jaren al genoeg aanlegplaatsen bijgekomen in deze regio, getuigen de drukte op het water tegenwoordig.
  Laat deze cultuurhistorische polder intact, ook voor de aanwezige flora en fauna!

 89. Wat zonde van het prachtige natuurgebied. Als bewoner van de merenwijk (bloemen) wandel ik een aantal malen per week door de broek en simontjespolder. Het is een plek waar veel vogels een “tussenlanding” maken en waar we kunnen genieten van het kleine stukje onbeschadigde natuur dat nog over is.
  Een jachthaven met 500 ligplaatsen? Af en aan rijdende auto’s? Een doorgaande weg waar nu alleen een fietspad is? Eeuwig zonde!

 90. Ongelooflijk fout plan. Het is al zo druk op de Kaag. Meer boten is niet gewenst. Het wandel- en fietsgebied vernietigd (ik kom hier zelf heel vaak!), desastreuze uitbreiding van de infrastrructuur etc etc.
  Dit mag nooit gebeuren.
  Mvgr
  Hans Adema
  Bioloog, mederwerker Hortus botanicus en Naturalis.

 91. Geen jachthaven in ons prachtige recreatiegebied
  Eeuwig zonde !!!!!!!!!

 92. Niet doen, die jachthaven aanleggen. De openbare ruimte om te wandelen is al zo schaars. Dan kun je het niet maken om daarvan een stuk land op te offeren aan een (in verhouding tot de huidige gebruikers) hand vol botenbezitters. Anders kun je er net zo goed een vliegveldje voor parasailers van maken, dat doen sommige mensen ook voor de hobby. Of een crossterrein enz. Gewoon afblijven en lekker laten wat het is.

 93. Belachelijk project!
  Het mooiste stukje Merenwijk ten onder aan hebzuchtige trieste mensen.
  Vooral de autoweg is een drama, ik neem aan dat de exploitant van het golfterrein hier ook niet blij mee is..
  Mijn jeugd heb ik hier met plezier doorgebracht;
  voetballen, legertje spelen, schatgraven – op het toen nog braakliggende ‘haze-eiland’..
  Nog steeds woon ik in de Merenwijk en wandel regelmatig met veel plezier met mijn kleine baby door dit gebied.
  Het zou een zeer groot verlies zijn als hier straks een water-kermis van wordt gemaakt .. tenzij ik er een McDonalds mag openen uiteraard 😉
  Laat de gemeente Teylingen in hun eigen district
  maar een of ander tijdsverdrijvend project op poten zetten!

  “Only when the last tree has been cut, the last river has been poisoned & the last fish has been caught , people will realize that money can not be eaten”

 94. GEEN JACHTHAVEN IN HET RECREATIEGEBIED!!!!!!!!!!!!!!!

 95. No way. Er moet weer geld verdiend worden zeker.

 96. Diep verdrietig word ik van de plannen voor een jachthaven.

  Na dertien keer te zijn verhuisd, heb ik eindelijk rust gevonden in de Randstad. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om een stil plekje te vinden in de Merenwijk.

  Inmiddels ben ik een gescheiden moeder die moet rondkomen van een part time salaris. Met hangen en wurgen lukt dat. Toch denk ik er niet over naar een goedkopere woning te verhuizen.
  Want deze plek in de Merenwijk is mijn basis, mijn rust. Alstublief, neem mij dit niet af!

 97. Heb vandaag een protest mail naar de provincie gestuurd. Misschien een idee voor meer mensen? Als er maar genoeg protesten komen kunnen ze er daar misschien ook niet meer omheen om iets te doen.

  • Dat is een goed plan; immers de provincie is verantwoordelijk voor het onderhoud aan groen en paden. deze provincie doet al jaren niets aan de paden, waardoor de paden erg slecht zijn geworden.
   Je kan de provincie benaderen op http://www.gzh.nl.
   dit is de afdeling die over o.a. de Kaagerzoom gaat. Op de site kan je ook een klachtenformulier invullen.
   zelf ben ik daar al 2 jaar geleden mee begonnen, helaas nog geen resultaat.
   Maar als we met zijn allen klagen helpt dat misschien wel.

 98. T. Harmsen-Gelders

  het zou zonde zijn als de weinige natuur die we hier hebben,verprutst zou worden met een jachthaven. zo’n jachtheven trekt auto’s aan en op een plaats waar een mooi uitzicht is wil men een restaurant, neerzetten, ook weg natuur. het is nu een stilte gebied dat is dan verleden tijd. het lijkt me dat Warmond het dichter bij huis moet zoeken b.v. in de Zwanenburger of Lakerpolder.

 99. Wellicht is dit al uitgezocht maar ik vind het niet helder terug. Welke procedures lopen hier nu, welke besluiten moeten door wie worden genomen en waar hebben wij een mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen? M.i. wordt de effectiviteit van ons protest verhoogd door op de juiste tijd en plaats te acteren.

 100. Pollyan van Swigchem

  HEEL ERG TEGEN, een van de weinige groene plekken rond leiden!

 101. Geschokt was ik toen ik dit hoorde. Zonde van zo’n mooi stukje polder waar we dagelijks wandelen, even lekker op een bankje zitten en het ‘rondje molen’ maken. Niet alleen het stuk polder waar de jachthaven komt, zal beschadigd worden, door de enorme grootte is er ook infrastructuur nodig. Ook op het pad langs de dijk, zullen we niet meer fijn kunnen wandelen of fietsen.

 102. Tegen een jachthaven om de volgende redenen:

  -1 het is een 100% natuurgebied en een vogelbroedplaats
  -2 Warmond verbied zelfs in het direct nabij gelegen gebied het lopen met een hond a/d/ lijn gedurende de periode van 1 april tot 1 october
  -3 het is het enige wandel- en rekreatiegebied bij uitstek voor de Merenwijkers
  -4 het aanleggen van een jachthaven en het bouwen van een restaurant betekent dat er een bedrijf wordt gebouwd in een stiltegebied. Is er een bestemmingsplan?
  -5 Warmond (Teilingen)bouwt direct een bedrijf voor de voordeur van de Merenwijkers
  -6 500-600 boten verstoren bijzonder sterk het nabij gelegen natuurgebied en ook de de rust (dag en nacht) van de bewoners door het lawaai van masten, stagen en lijnen van de boten
  -7 horizonvervuiling van de 1e orde
  -8 verkeerstoename en parkeeroverlast in de directe 30 km omgeving
  -9 ook al legt Warmond een weg aan naar de jachthaven, velen zullen de korte route door de Merenwijk blijven nemen.
  Conclusie: het betekent vernietiging van een prachtig klein natuurgebied waar zeer velen van genieten

 103. Sorry for doing this in English. In some ways the sounds of a harbour will take me back to my childhood with the sounds of the masts clanking in the wind. However there are so many reasons why this is the wrong place for a harbour. Not because of the harbour but because of the inevitable road traffic that it will bring and the disruption to the access to the popular nature areas enjoyed by old and young for generations.

  The road access will almost completely eliminate the safe walking route around the golf course and will totally destroy access to the nature island. These areas are currently safely used by families, cyclists, skaters, dog walkers without any worry of disruption from traffic.

  I notice that they intend to provide parking. Presumably this will be inadequate for the number of boats but even if it is adequate I suspect there will be some people who will find it easier to park there cars in the …dal areas of the Merenwijk and walk the rest rather than drive through Oegstgeest and Warmond. This will lead to probable parking restrictions and the only possible solution will be permit holder only parking either in the …dal or possibly entire Merenwijk.

 104. Paul van der Lugt en Peter van Rooden

  Op 10 maart jl. hebben wij, samen met 30 buurtbewoners, een brief gestuurd naar B&W Teylingen en daarin ondermeer onze bezwaren geuit tegen de komst van de jachthaven (zie: Brief aan B&W Teylingen).
  Laat ook u merken dat u dit niet wilt laten gebeuren, dat u tegen dit catastrofale plan bent. Want als dit plan wordt uitgevoerd is het voor altijd gedaan met dit juweel. Dan is het gedaan met dit prachtige stuk natuur, gedaan met de rust. Geen heerlijke wandelingen meer of genieten van wat de natuur hier te bieden heeft of gewoon even frisse lucht opsnuiven, niet meer lekker trimmen, nooit meer onbekommerd fietsen, niet meer op je gemak de hond uitlaten.
  Maar daarvoor in de plaats een enorme jachthaven met veel herrie, overlast, troep en drukte, een groot aantal parkeerplaatsen en een tweebaansweg voor auto’s en vrachtverkeer tussen de woonwijk en het golfterrein richting Warmond.
  Kortom, het is de hoogste tijd voor actie!

  Neem de aanbevelingen op de site “Wat kunt u doen?” ter harte.

  Schrijf een brief of stuur een email als privépersoon of samen met uw partner of samen met de buurt naar (zie de voorbeeldbrieven en de adressen):
  . B&W Teylingen.
  . Raadsleden Teylingen en Leiden.
  . J.W. Versluijs (de intiatiefnemer).
  . B&W Leiden (de tweebaansweg ligt deels op grondgebied Leiden).
  . De provincie (eigenaar van de grond, Versluijs is bezig de grond te kopen).
  . Hoogheemraadschap Rijnland (dijken en waterwerken).
  . ……

 105. Och , hebben ze weer een plekje gevonden om met
  dieseldampen te verzieken

  puur geldgewin
  kortzichtig
  en misselijkmakend beleid

 106. Een schandalig plan. Eeen enorme jachthaven in dit fraaie natuurgebied.
  De gemeente Teijlingen vindt dit wel goed want het raakt haar nauwelijks. Laat de gemeente Leiden zich nu maar hard opstellen!

 107. De polder is al een recreatiegebied, maar dan een waar je nog wat uitzicht bij hebt en rust heerst! Als de jachthaven er komt gaat ook de functie van het joppe als rustig recreatiestrand ook in het gedrang komen doordat al die extra jachthavengebruikers er ook komen zwemmen. Het beoogde restaurant zal ook weer dagjesmensen aantrekken wat de druk op het gebied verder doet toenemen. De milieueffecten van zowel de extra mensen, boten en het verdwijnen van groenland zullen negatief zijn. De direct omwonenden zullen bij wind stevig last krijgen van geluidsoverlast door klapperende stagen tegen aluminium masten. De aan te leggen weg maakt aan het wandel- een fietsgebied een einde. Het wordt een botenparkeerplaats. Het gros van de boten zal vooral stilliggen en jaarlijks wellicht slechts 10 keer van hun plaats komen. De kagerplassen zijn met mooi zeilweer al zo druk dat je al file moet varen. Deze extra 500 ligplaatsen maken dat er niet beter op. DIt was mijn eerste lijstje van argumenten waarom ik TEGEN ben!

 108. Ik ben absoluut tegen de aanleg van een jachthaven in de Broek en Simontjespolder.

 109. Jan Willem van Drunick

  Ik heb al een protesthandtekening gezet gisteren in de Kopermolen. Voor de zekerheid laat ik ook digitaal weten dat het een slecht en onzalig idee is waarbij de natuur en dus ook de natuurliefhebber er bekaaid van af komt.

 110. Alles van waarde is weerloos in de handen van
  iemand die een arrogante, commerciële jongens-droom waar wil maken. Beledigend voor de natuur

 111. Als er een jachthaven komt kan ik ook niet meer wandelen en spelen in dit gebied. Kinderen worden al veel te dik, laten we dat NIET gaan vermeerderen door dit prachtige gebied te verpesten (eigenlijk verwoesten) waardoor kinderen er niet meer kunnen spelen (en dus te dik worden). Ik lees trouwens dat het geasfalteerde fietspad van Leiden is? Dan moeten we ook maar brieven aan Leiden sturen met de vraag of dat gebied AUB niet kan worden verkocht.

 112. De voorstanders hebben het , zoals ik lees op diverse sides, alleen over het economisch nut.
  Dat is op jullie side al goed beschreven, van nut voor exploitant en de 5 a 600 booteigenaren en eenmalig de aannemer en werk derden.
  De plek is simpelweg verkeerd, ik lees ook nergens een initiatief van onze Gemeente Leiden tbv de rechten en recreanten uit Leiden/Merenwijk etc.
  Een ontsluiting B weg dwars door het natuurgebied is killing.
  Lijkt mij dat de Wet voorziet in creatie van eenzijdig nut tbv een klein percentage mensen tov het doorsnijden van natuurrecreatie tbv iedereen .

  Het zou nog te overwegen zijn wanneer een haven neergezet wordt , waarbij ook in belangrijke algemene dagrecreatie voor iedereen wordt voorzien, echter ook dan is de plek ongeschikt.

 113. Nee geen jachthaven in onze polder

 114. Ik ben helemaal tegen dit plan !

 115. Belachelijk dit plan. Prachtig gebied,ik wandel,fiets er vele malen per week. Niet doen!!!

 116. Vijftien jaar dagelijks met het hondje door de simon-broekjes polder gelopen in de zon, in de regen, in de sneeuw, in de storm en het is er altijd prachtig.Hoevaak vaart een boot erop uit?

 117. Christiane van den Berg-Seiffert

  Net als zo veel van onze buren zijn wij hier komen wonen om zo snel mogelijk ‘eruit’ te zijn. Veilig, zonder auto’s, kunnen wandelen en fietsen met de (kleine) kinderen, stilte, natuur, de horizon zien… Als bewoners van de Merenwijk hebben wij ook geen ander stuk natuur zo dichtbij. Aan de ene kant is het spoor, aan de andere kant de zijl. Aan de derde kant de binnenstad. Dit stuk natuur (en het rustige en veilige wandelrondje rond de golfbaan!!) is ons zeer zeer dierbaar. Wij hopen dat het behouden mag blijven.

 118. Anneke en Jan Saveur

  Wij zijn tegen de aanleg van de jachthaven.Waarom moet dit stukje natuur en wandelgebied verworden tot een aanlegplaats voor boten met klapperend tuig af en aanrijdende SUV’s en borrelende watersporters. Warmond wil de jachthaven uit het dorp hebben en dan zadelen ze daar de Merenwijkers maar mee op.
  Dank U wel Warmond! De bewoners van Primuladuin 13

 119. Belachelijk om zo mooi gebied de dood in te helpen!!!!
  Stop dit terreur tegen de natuur.
  laat ons genieten van het laatste beetjes natuur in nederland.
  IK zal niet rusten tot dit Gestoorde plan van de baan is.

 120. J.W. van Leenhoff

  Brian, welke gemeente?

 121. Schandalig dit prestige project!

  Op nog geen honderd meter ligt al een jachthaven in de Merenwijk, het is deze ondernemer met een ‘droom’ niet gelukt om die jachthaven over te nemen.

  Laat hem er een in zijn eigen achtertuin bouwen!

 122. Is het misschien een optie om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ waarde aangezien de waarde van een hoop woningen zullen zakken als er geen stuk natuur meer is in de nabijheid van de woning.

  Ik kan me voorstellen dat de gemeente dan meer bereid is om een heroverweging te maken.

 123. Mag ik u vragen mij van de mailing list te halen?
  J.G.M. Schröder

  PS) ik heb mijn mening eerder gegeven en blijf zeer tegen deze nieuwe jachthaven

 124. Niet doen!!!!!! Laten wij mensen nu eens bescheiden zijn en ons niet altijd maar bemoeien met de natuur. Respecteer de natuur!!!!!!!!

 125. Dit is echt een prachtig recreatiegebied en onmisbaar voor heel veel wandelaars, hardlopers, fietsers, spelende kinderen uit de Merenwijk en omgeving. Ik zie geen enkele noodzaak voor het aanleggen van een jachthaven in deze polder. Wie wordt daar gelukkig van? Ik kan toch niet zo zijn dat geldlust van een ondernemer dit alles gaat verstoren???

 126. Nee,

  Wij zitten niet te wachten op een jachthaven ten koste van een mooi stukje natuur.

 127. Gaarne teken ik als bewoner / eigenaar van perceel Edelkarper 24, 2318NK, Leiden, protest aan tegen de aanleg van de jachthaven

 128. Ik ben tegen de uitbreiding, omdat deze niet in het belang is van de woonruintelijke ordening maar puur voor luxe, terwijl groene ruimte en natuur zo onotbeerlijk zijn voor de kwaliteit van plezierig leven voor een ieder in deze omgeving

  vr groet en heel veel succes

  stephan rodenburg
  leiderdorp

 129. k.en l. van hoorn

  Meer dan één maal per week maken wij ons rondje langs de Grote Sloot en de Zijl.Heerlijk om even buiten de bebouwing te zijn met een onbelemmerd uitzicht op het water en de polder.
  Moet dat wijken voor een jachthaven met alles er op en aan? Toch niet hopelijk!

 130. Inderdaad, D66 heeft nu de meeste stemmen gekregen en heeft (gelukkig!) verkondigd zeer zuinig te zijn op onze natuur. Godzijdank zijn ze tegen de jachthaven, zie http://www.d66leiden.nl/Nieuwsartikelen/Broek-_en_Simontjespolder_geen_jachthaven.aspx?objectName=NewsShow&objectId=354

  Er is dus hoop en houd ze eraan.

 131. Wat een reacties! “Teylingen bij Leiden inlijven”. Welja, waar was Leiden toen Leiderdorp de Dwarswateringpolder bebouwde?

  Waar was Leiden toen de Wassenaarpolder de Merenwijk werd?

  Was het niet juist Leiden die bedacht om het Zijleiland te bebouwen met flats in 1991 (onder hevige protesten voorlopig van de baan, maar wanneer begint het weer)?

  Van je gemeente moet je het kennelijk niet hebben. Of gaat Leiden nu eindelijk laten zien dat zij stopt met bevorderen van bouw en start met het vergroenen van het Hart?

  Leids college: dit is je kans om te tonen wat er waar(d) is van de verkiezingen.

 132. Dit is een proteststem tegen verdere uitbreiding van de huidige capaciteit.

  Het is nu al in de zomermaanden filevaren over de kagerplassen en rond Warmond.

  De Herenstraat in Warmond kan je een 4 baans weg voor projecteren om de file bij Albert Heijn op zondagen te geleiden, dit ook door de vele watersport recreanten die hier gebruik van maken.

  Of je zorgt voor behoud van het orginele karakter van Warmond, mooie oase in het westen, Of je kiest voor de kermis en klatergoud van een Cote ´d Azure gehalte aan het merengebied.

  Je gehele infrastructuur moet je dan ook aanpassen op zo´n 100.000 tot 200.000 bezoekers meer per jaar in het dorp.

  Dus grote parkeerplaatsen, 4 baans wegen door het dorp, en heel veel horeca gelegenheden aan de waterkant´!

 133. Dit is een proteststem tegen verdere uitbreiding van de huidige capaciteit.

  Het is nu al in de zomermaanden filevaren over de kagerplassen en rond Warmond.

  De Herenstraat in Warmond kan je een 4 baans weg voor projecteren om de file bij Albert Heijn op zondagen te geleiden, dit ook door de vele watersport recreanten die hier gebruik van maken.

  Of je zorgt voor behoud van het orginele karakter van Warmond, mooie oase in het westen, Of je kiest voor de kermis en klatergoud van een Cote ´d Azure gehalte aan het merengebied.
  Je gehele infrastructuur moet je dan ook aanpassen op zo´n 100.000 tot 200.000 bezoekers meer per jaar in het dorp.
  Dus grote parkeerplaatsen, 4 baans wegen door het dorp, en heel veel horeca gelegenheden aan de waterkant´!

 134. Ik ben voor het behoud van het unieke poldergebied.
  Ik ben uiteraard tegen een jachthaven.commercieel,slecht voor het milieu, geeft geluidoverlast en het stiltegebied moet bewaard blijven.

 135. It does seem to me a great shame that this area of great natural beauty be swallowed up with a yacht harbour especially on the planned scale (500 places, no doubt horeca, electricity , water, drainage, car park). And for essentially a luxury activity benefitting only a few. There are many other yacht harbours in the area already. Beware of over-developement, you will end up with nothing. “They paved paradise to put up a parking lot” – Joni Mitchell.

 136. Het is onbegrijpelijk dat, blijkens de beschikbare informatie, de diverse overheden zo weinig oog hebben voor dit kleine maar voor de Randstad unieke gebied. We moeten ons met alle wettelijke middelen tegen dit onzalige plan verweren.

 137. edwin van leeuwen

  ik wil niet dat mijn hardloop gebied naar de k. gaat.

  Heerlijk die rust in de als zo drukke randstad!

 138. edwin van leeuwen

  tijd om de gemeente teylingen bij leiden in te lijven!

  is er niet een exotisch of beschermd vogeltje of plantje, waarmee we een eeuwige procedure kunnen opstarten??

  gr

  Edwin

  • Ja, dit geeft maar weer aan dat er veel mensen zijn die denken dat groter beter is.
   Het vestigen van een jachthaven op dit stukje verzopen grasland dat itsluitend gebruikt wordt om honden omheen te laten schijten is een PRIMA IDEE!
   Gezellige bezoekers die allemaal voor de lol de receatie gemeente Warmond bezoeken.

 139. Een jachthaven in ons mooie natuur gebied is onacceptabel
  Wij zijn pertinent TEGEN
  Het laaste stukje groen kunnen en moeten ze ons niet afnemen
  Wat zijn de voordelen voor ons Merenwijkers
  ik kan ze niet benoemen
  Alleen maar nadelen !!!!!!!!!!!
  Wij en velen met ons , genieten juist daar regelmatig van dit stukje rust
  Denk aan de wandelaars/ hardlopers viervoeters en vele kinderen die daar spelen

 140. Beste Eric,
  op deze site kun je de plannen zien, dan zie je dat het weiland voor het overgrote deel wordt weggegraven. er is geen sprake van een rustiek haventje in een hoekje van het weiland. een jachthaven van 350 -500 ligplaatsen is veel en veel groter dan alle jachthavens in de omgeving.

 141. Solidair!
  Stop deze waanzin van het $$$.
  Het enige minuscule stukje groen waar duizenden Merenwijkers nu al op moeten recreeren. Kijk eens hoe druk het daarop een zondag is!
  Neem contact op met de pas benoemde nieuwe D66 raadsleden. Deze partij heeft wellicht was gezonder denkbeelden en kan mogelijk via de collega’s van Teylingen dit onzalige plan stoppen.

 142. Ik wil de Broek en Simontjespolder niet kwijt. Waar vind je de natuur nog zo dicht bij huis dat je zonder auto kunt gaan wandelen!

 143. ben er tegen om een prachtig natuurgebied te veranderen in een jachthaven.

 144. Ten eerste wordt er al veel te veel natuurgebied opgeofferd door bebouwing.
  Ten tweede: hoe ziet de toekomst eruit voor het fietspontje en de route ernaartoe. Zijn het weer de fietsers die om moeten gaan rijden en/of wordt er weer eens een aaneensluitende fietsroute opgeheven?

 145. Een jachthaven in onze polder? Wij moeten er niet aan denken. We zouden het vreselijk vinden als dit stukje natuur verloren zou gaan.

 146. Polder als wandelgebied moet blijven

 147. Geacht actie comité,
  Middels dit schrijven ondersteun ik Uw actie tegen het aanleggen van een jachthaven.
  Redenen zijn een grote aanslag op de natuur.
  Meer verkeer van recreanten en bezoekers.
  Vervuiling van het milieu daar mensen vaak de nare eigenschap hebben om vuil achter te laten.
  Plus een mooi wandel gebied gaat verloren.

 148. Alle tot nu toe gelezen tegenargumenten onderschrijf ik, uiteraard!
  Ook ik wil dit prachtig natuur -en wandelgebied niet zien veranderen in een kermisachtig recreatiegebied!

 149. Het is heel verdrietig dat alleen het gewin van enkele personen zoveel mensen berooft van heel veel ontspanning. Mijn geloof in de politiek was toch al niet erg groot, maar dit bewijst dat niet de snuggerste mensen op belangrijke plaatsen zitten, ze hebben geen flauw idee waarmee ze bezig zijn, of het moet zijn dat het ze zelf ook geen windeieren oplevert (misschien een leuke voordelige ligplaats voor een boot?). Ik ben tegen de jachthaven omdat het speelruimte voor kinderen ontrekt en een gevaarlijke verkeers-situatie voor hun creeërt. Een belachelijk plan dus.

  Tine

 150. Ik woon al ruim 15 jaar in de merenwijk en geniet al heel lang van de mooie natuur van de broek en simontjes polder.Ik wandel er veel en geniet van de rust en de ruimte,en niet te vergeten de dieren die hier vertoeven.
  Ik zou het heel erg vinden als hier een jachthaven komt,en vind het ombegrijpelijk dat dit mooie stukje natuur hiervoor opgeofferd moet worden.
  Daarom Nee tegen de jachthaven!

 151. Ik ben tegen een jachthaven in het laatste stukje polder . Ik hoop dat de gemeente Leiden alle medewerking aan de ontsluiting zal weigeren

 152. Ik woon niet in de Merenwijk, maar ben geboren aan de overkant van de Zijl in de gemeente Warmond. Ik fiets nu als Leidenaar graag een rondje om de Merenwijk langs de Zijl en geniet van het enige stukje weiland dat nog aan de Leidse kant te vinden is. Zo gelegen on de de molen heeft dat veel natuur/historische waarde. Dat ziet een blind paard nog. Behalve de mensen met eurotekens in hun ogen. Die zien “onbenut” land waar geld van te maken is.
  Zij zien ook niet dat de natuurwaarde van een golfbaan niet te vergelijken is met het “green” van een weiland.
  Laat a.u.b. dit prachtige stukje polder met zijn slootjes en alles dat er toe doet op dit plekje liggen zoadt je iin alle rust een rondje kunt lopen, rondom de Merenwijk of op en neer naar het Joppe. Niet gestoord door drukte waarvan je juist aan het weglopen was.
  Je praat hier over rust en ruimte beleven, waar zoveel mensen behoefte aan hebben.
  Niet alleen bewoners van de Merenwijk, maar sl was dat zo, dan zijn dat er nog altijd meer dan het aantal mensen dat ergens een boot kwijt wil.
  Niet hier dus.
  Bouw maar wat stijgers in het Joppe!

 153. Dit poldergebied is een van de laatste groene stroken van de Merenwijk. Het aanleggen van een jachthaven zal ten koste gaan van het milieu, de wijk (verkeeroverlast) en de natuur. Waar ik ook van baal is dat dit gebied onderdeel uitmaakt van mijn trainingsgebied. Lekker onbekommerd, hollen met Jan en niemand anders. Autovrij genietend van de rust, het uitzicht en van koeien en ander gedierte.
  Dus liever geen jachthaven hier voor iemands vaargenot(?)

 154. Het poldergebied hoort tot een van de laatste groene stroken van de Merenwijk. Zonde als dit zou verdwijnen voor andermans vaargenot(?) Waar ik ook van baal is dat dit gebied onderdeel uitmaakt van mijn trainingsgebied. Lekker onbekommerd, hollen met Jan en niemand anders. Autovrij genietend van het uitzicht en van koeien en ander gedierte.
  Dus liever geen jachthaven hier, met alle gevolgen voor de wijk, het milieu en de natuur.

 155. Hoe is het mogelijk dat een mooie polder wordt opgeofferd voor een jachthaven.

  Wordt er nog rekening gehouden met de pontjes route voor fietsers en voetgangens?
  Deze zullen dan gebruik moeten maken van een 2 baans autoweg.

  Ook voor spelende kinderen wordt de polder een gevaarlijke plek.

  Het (auto)verkeer van de jachthaven recreanten zal door de Merenwijk gaan. Willen wij dat? Verhoogde verkeersdrukte langs de Zijl en in de polder. NEE!!

 156. Paul, ook een bewoner van de Merenwijk

  Uiteraard ben ik tegen!

  Als inwoner van de Merenwijk maak ik, met alle anderen die daar rondlopen gebruik van een uniek stukje gebied, dat typisch Nederlands is. Ik neem aan ook een wandel gebied voor Warmonders. Als ik in Warmond zou wonen zou ik me echt nogal zorgen maken over hoe ik mijn dorp in kom, en uit. En hoe het ‘s-zomers zou zijn met al dat extra verkeer door de straten. Tankwagen met brandstof, leuk. Vervuiling van de vaarwegen, rommel, stank.

  Een rare business case moet ik zeggen. Over de mobiliteit lijkt mij niet goed nagedacht (ze willen blijkbaar heeeeeeeeel graag die jachthaven).

  Ik zie nogal wat beren op de weg voor de gemeente Teijlingen voor de verkeersbelasting in Warmond. Ik mag aannemen dat de Gemeente Leiden dit niet gaat faciliteren met een toegangsweg via de Merenwijk (toch?). Als dat wel gebeurt hebben ze een leuke sluiproute naar Oegstgeest, Warmond en de A44 tot stand gebracht. Ik neem tevens aan aan dat een verzoek van de gemeente Teijlingen aan de gemeente Leiden om maar zelfs een voorlopige toegangsweg tot een mogelijk bouw gebied op die plek vriendelijk maar gedecideerd gaat afwijzen.

  Misschien een leuk en goed plan voor de wethouder en ‘het ondernemers’ echtpaar. Maar ik vraag me dan toch af hoe ze dat gaan uitleggen aan de Warmonders, al dat extra verkeer.

  Ik zou zeggen aan de initiatiefnemers, zoek een andere plek uit, die wel goede mobiliteit heeft. En laat dit stuk natuur met rust.

  Vraagje : zijn daar ook geen korenwolfen (net zoals in Limburg). Of een ander beschermd beestje of zo? Waar is het milieu effect rapportage voor dit initiatief? Ben echt benieuwd.

 157. J.W. van Leenhoff

  Jeroen, waarom lachen ze ons uit?

 158. Belachelijk! Hoe komen ze op het idee?! Het gebied is zo mooi en rustgevend in wintertijden en in zomertijden! Hoeveel mensen daar wel niet langskomen om te genieten van de schoonheid en rust die er is! Belachelijk!

 159. ik ben tegen deze plannen. Er zitten veel meer mensen te wachten op pure ontspanning in de pure natuur, dan op gerecreeerd worden door dure jachten, horeca, stank van auto’s, … Ik ben zo blij dat ik in mijn directe omgeving al wandelend of fietsend echt direct in de rust en ruimte ben, een oud hollands landschap, dat geeft echte ontspanning en laad je batterij op. Gemeenteraad Teylingen, luister naar de vele bewoners die tegen zijn.

 160. Geen jachthaven in dit gebied!!!

 161. Ik kwam in Leiden wonen omdat ik verliefd werd op dit stuk Hollandse landschap. Het maakt me verdrietig om te denken dat koeien en vogels gaan vervangen worden door een jachthaven… Het lijkt erop dat mensen met geld altijd meer te zeggen hebben…

 162. A. van der Wurff

  We zijn in de Merenwijk komen wonen in 2007 vanwege de rustige omgeving en het mooi wandelen in de Broek en Simontjespolder. De jachthaven willen we dus absoluut niet!

 163. C.F.J. Ooijevaar

  Te gek voor woorden, dit plan. Mooi weer spelen voor projectontwikkelaars, je alvast verlustigen aan ideeën over diverse gemeentelijke heffingen en de overlast voor rekening van de bewoners van de buurgemeente laten? Asociaal is nog een te vriendelijke kwalificatie.

 164. Ik las hierover in het Leids Nieuwsblad. Wat mij opvalt is dat dit een typisch eigenbelangengroepje is, die de argumenten gebruikt zoals die het beste uitkomen.

  Dit symboliseert het vrij goed:
  – “Het is een van de weinige rustige gebieden die wij Merenwijkers nog hebben. … Dat màg toch niet verdwijnen, zegt zij verontwaardigd. Bovendien wordt ons uitzicht straks grondig verpest. En denk eens aan de geluidsoverlast van de watersporters zomers.”
  -“De aanleg ervan gaat ten koste van de natuur, het belang van een enkeling wordt boven het plezier van duizenden gesteld.”

  Even kijken.
  – Geluidsoverlast?
  – Zou de ‘enkeling’ eigenlijk één rijtje huizenbezitters in de Merenwijk kunnen zijn dat het uitzicht op een weiland verliest?
  – Die Merenwijk, is dat niet een paar vierkante kilometer huizen die niet zo heel lang geleden bovenop een weiland gebouwd is? Maar dat maakt nú natuurlijk niet meer uit, want jullie wonen er nu al.

  Laat me niet lachen! Dit is puur eigenbelang die andere mensen de stalling van hun boot niet gunt. Alsof dat zo erg is.

  • Beste Robert,

   Voor een deel heb je gelijk. Het zijn de mensen die direct aan de polder wonen – een stuk of veertig op het Begoniadal en Fuchsiadal schat ik – die het meest getroffen worden. Ze wonen nu idyllisch, maar verliezen straks hun mooie uitzicht, krijgen last van het verkeerslawaai, van druk toerisme. Al zou het een enkeling zijn, deze zeer ingrijpende inbreuk op je woongenot gun ik niemand toe.

   Bij deze volgens jou te verwaarlozen groep, kun je de bewoners van de straten daar vlak achter optellen. Plus de mensen die aan de rand van de forellen en de karpers wonen en straks een verkeersweg langs hun achtertuin krijgen. Dan hebben we het al over vele honderden. Ook deze mensen zullen het autoverkeer en de watertoeristen horen en last krijgen van ‘wildparkeerders’.

   Zelf woon ik verderop in de Merenwijk, zonder zicht op het weiland. En inderdaad, ik ben tegen uit eigenbelang. Ik kom vrijwel elke dag in de polder, ben juist in de Merenwijk komen wonen omdat je zo makkelijk het groen in kunt. Ik deel dat met velen, spreek deze dagen veel mensen die het heel erg vinden straks hun dagelijkse wandelrondje te verliezen. Dan zitten we op duizenden mensen.

   Tot slot zijn er veel sympathisanten die het te doen is om ‘de goede zaak’. Want ja, dat soort mensen bestaat ook. Ze vinden het onjuist dat groen geofferd moet worden voor economische belangen. Inderdaad is vrijwel de hele oorspronkelijke Broek- en Simontjespolder (zoals veel groen in de rest van Nederland) verdwenen, juist dát is reden om zuinig te zijn op de laatste resten.

   • Margôt Onderwater

    Amen………

   • Marianne de Wolff

    Beste Robert,
    Inderdaad, de Merenwijk is ook ten koste gegaan van de polder. Maar rechtvaardigt dit het idee om de spaarzame stukken polder die er anno 2010 nog zijn, dan ook maar meteen vol te bouwen en daarmee te verpesten? De afwegingen om een nieuw woonwijk aan te leggen in de jaren 70 is niet te vergelijken met afweging voor een (overbodige) jachthaven in 2010. Tegenstanders zouden booteigenaren hun stalling niet gunnen, zegt u. Wat een belachelijke verdachtmaking! U weet vast wel hoeveel jachthavens er al zijn in de nabije omgeving van de Merenwijk: in de Merenwijk zelf, in Poelgeest, en in Warmond dus. Deze nieuwe grote jachthaven is absoluut niet nodig; dit plan lijkt louter te zijn ingegeven vanuit commerciele belangen: er moeten meer naar Warmond en omgheving komen. Dat dit ten koste moet gaan van een polder is blijkbaar jammer. Dat daarbij allerlei autowegen aangelegd moeten worden op plaatsen waar nu enkel fietspaden zijn, is blijkbaar ook jammer. Ik vind het schandalig dat zo weinig respectvol omgegaan wordt met de polders.

 165. C.A. van der Zee-Rook

  De polder moet absoluut vrij van auto’s en bedrijvigheid gehouden worden. Duurzame recreatie is genieten van onaangetaste ruimte, rust en stilte. Daar passen deze plannen absoluut niet in! De bereikbaarheid via het pontje over de Zijl en de ijscoman ter plekke op zomerse dagen zijn daar ruim voldoende voor.
  De enig toegestane uitbreiding zou een klein aantal afmeerplaatsen aan de vaarroute mogen zijn, voor Merenwijkers met een bootje. Voor werffaciliteiten vaar je maar door naar Dekker c.s.

 166. Mijn pa werkt bij de gemeente. Gister avond zei hij dat het komt ondanks al jullie ‘gezeik’. Haha, hij heeft het er dag en nacht over hoe ze jullie uitlachen op zijn werk.

  Ik vind da zo’n poldertje niet echt uitmaakt, maar ja, veel sterkte.

  -Jeroen

  • Margôt Onderwater

   Een vader bij de gemeente, die het dag en nacht over ons “Gezeik” heeft.
   En wij worden uitgelachen, dit is echt te triets voor woorden.
   Waar gaat het heen met deze maatschappij!!?
   En dat het Jeroen Rasser niet echt uitmaakt of ons POLDERTJE weg gaat!!
   Hier valt mijn mond van open, en geloof me dat we door gaan met protesteren.
   NEE NEE en nog een NEE tegen de jachthaven.
   Wat maken ze er een zooitje van hier in Nederland.
   En wie zijn de dupe, echte mensen en de natuur waar zij dagenlijks van genieten, dag in dag uit, het hele jaar door.
   MIJN HART DIE HUILT

   Margôt

  • Laten we hier geen scheldpartijen starten, ook al is de verleiding misschien groot. We zullen de komende tijd veel gesprekken voeren, ook met de gemeente.

 167. Dit hele idee van een jachthaven op deze plek is een nachtmerrie !!
  Gemeente Teijlingen : Laat dit mooie stuk natuur alstublieft met rust en verzin iets anders.

 168. Natuurlijk geen jachthaven. De hele Merenwijk loopt hier z’n rondjes. Je komt bekenden tegen en weer of geen weer: het is altijd de moeite waard. Dat moet natuurlijk blijven.

 169. Ik vind het een bar slecht plan, zeker als ik dan in bijna hetzelfde streekblaadje lees dat Van Schie niet mag uitbreiden.! ! (prima plaats voor zeilboten)
  De doorvaart naar de Kagerplassen is slecht geregeld, eerst de Grote Sloot en dan nog de kalverstraat bij de Starttoren.
  Een 2 baansweg er naar toe. Volgende stap huizen erlangs, weg natuur.
  Laat Van Schie uitbreiden en maak de jachthaven in Sassenheim groter, ook de nieuwe bij boer Van der Geest. (dicht bij station.)Wasbeekerlaan verbreden, 2 vliegen in 1 klap. Station en jachthaven.
  Zelfs plan om ijsbaan in Sassenheim tot jachthaven te maken is nog beter.

  Nog zo’n beroert plan van Wethouder Homan, de jachthaven in de Leidsevaart (om de Noordwijkers van dienst te zijn, of zou de brug om Voorhout te ontsluiten er dan toch {mogen} komen???). Maak er een aan het eind van Schoonoord, of daar bij het bos bij de Nagelbrug in de Elstgeest polder. Dichter bij de Kaag en geen problemen bij de smalle/lage brug bij Voorhout.
  Bezint eer gij begint.

 170. Rustig wandelen in de polder, allerlei (water)vogels, schaatsen in de winter…Dit alles zal verdwijnen?
  Ook wij zeggen nee tegen de aanleg van een jachthaven in onze achtertuin!

 171. Ik ben tegen dit plan, vanwege vanwege het feit dat het hier een mooi stuk natuurgebied betreft dat ingrijpend zal veranderen.

 172. zelfs als zeiler op de kaag zou ik vanuit die hoedanigheid willen reageren op dit plan; ik vaar op de kaag omdat het een prachtig natuurgebied is met relatief weinig massaal gedoe, uniek door rust, ruimte en stilte. en dat moet zo blijven. deze haven zal zorgen voor geluids/ milieu overlast met startende boten, aankomende en wegrijdende auto’s, het tikken van vallen tegen masten, reparatiewerkzaamheden, veel meer herrie van publiek/eigenaren van de schepen. milieuvervuiling van het water door diesel en benzine dampen en lekken van motoren, zwerfafval. horizon vervuiling met zo’n bos masten bij elkaar, een hangar en overige opstallen, geparkeerde auto’s, boten van eigenaren die door nooit te varen de boel verwaarlozen, het aanbrengen van(extra) verlichting die de nacht nog meer dag maakt, enorme toename van drukte door meer kleine(re) boten op het water vooral rondom het bijzondere recreatiegebied bij het joppe strand.

 173. Ik zou het echt vreselijk vinden als “onze” mooie polder zou verdwijnen. De aanwezigheid hiervan vond ik juist altijd één van de belangrijkste pluspunten van de Leidse Merenwijk. Ik hoop dat er mogelijkheden worden gevonden om deze plannen aan te vechten.

 174. Marguerite Hermans

  Ik vind het gewoon belachelijk dat er achter ons huis een jachthaven komt en wel zo’n grote! Er wordt gesproken over 500 ligplaatsen. En dat terwijl de huidige jachthaven Lockhorst van de heer Versluijs meet 100 ligplaatsten meet. En dat zou de natuur ten goede komen? Laat me niet lachen. Even de tekst van de algemene informatiepagina van de huidige website (www.lockhorst.nl) van de Lockhorst:

  Jachthaven Lockhorst ligt aan de Warmonder Leede die verbonden is met de Kagerplassen.
  Faciliteiten:
  * Loods voor droge winterstalling
  * Buitenterrein voor ca. 100 boten
  * Portaalkraan met een hefcapaciteit van 8 ton
  * Botenlift met een hefcapaciteit van 20 ton, mogelijkheid tot hellingen met staande mast
  * Verkoop van onderhoudsproducten voor uw boot: o.a. antifouling, jachtlakken, lijnen, poetsproducten
  * Twee vloeistofdichte afspuitvloeren voor het milieuvriendelijke afspuiten van schepen
  * Tuigen van jachten, wij draaien terminals tot een stagdiameter van 8 mm
  Wij leveren o.a. de volgende merken:

  Hier hoef ik niets meer aan toe te voegen, lijkt mij zo.

 175. Ik ben evenals de tot nu toe 146 reageerders fel tegen deze plannen. Het argument van de heer Homan dat een jachthaven de natuur ter plekke van de Broek- en Simontjespolder is een verdraaiing van de werkelijke situatie. Nu is het een prachtig rustgevend natuurgebied, terwijl een jachthaven van 500 ligplaatsen zo ongeveer een industrieel complex is, compleet met allerlei voorzieningen, ontsluitingswegen door de Merenwijk (planologisch de optie van de minste weerstand) met veel verkeer tijdens weekend- en vakantiedagen. Overigens lijkt mij het ook dat de drukte op de Kagerplassen hierdoor alleen maar nog meer wordt vergroot wat de watersportliefhebbers ook geen plezier zal doen…

 176. saskia kousemaker

  Waar anders…

  Lekker loom lopen luieren
  langs de levendige stroom
  Anderen zien kuieren,
  Droom je leven, leef je droom!

  ’s Morgens vroeg,
  de dijk, de stilte, de nevel
  de zon in de polder
  vol leven.
  elke dag anders
  in staat om te geven.

  ’s avonds zoet oranje
  tussen de wolken aan de horizon
  afscheid van een dag
  als dat maar blijven mag.

 177. Een jachthaven aan te leggen in het enige ongerepte restant van de Broek- en Simontjespolder : Nee, nee en nog eens nee!!

 178. Een jachthaven aan te leggen in het enige ongerepte restant van de Broek- en Simontjespolder : Nee, nee en nog eens nee!!

 179. Annelies Cremers

  IK BEN TEGEN EEN JACHTHAVEN IN DIT GEBIED.

 180. Wij genieten dikwijls van de mooie natuur aan de noordrand van onze Merenwijk: de Broek- en Simontjespolder en het Hazeneiland, grenzend aan ’t Joppe. Stukjes polder en landschap die ons dikwijls doen denken aan oude Hollandse landschapsschilderijen. We zijn erg blij met de rust en de ruimte die we hier zo dicht bij huis nog vinden. We wandelen, fietsen en joggen er.
  Vreselijk dat dit mooie gebied dreigt te worden opgeofferd voor een grote jachthaven met alle bijkomende verkeer en drukte. Enkele jaren geleden verzette dhr Elco Brinkman zich terecht en met succes tegen een lelijke horecakeet die op het Hazeneiland was neergezet, maar dit plan is vele malen erger! Alle hens aan dek!

 181. Echt zonde voor dat mooi stukje landschap. En waar moet een wandelaar straks heen? Ik ben er tegen. Het is treurig dat het zo maar kan.

 182. Ivonne Vermeulen

  Natuurlijk mag er op deze plek geen jachthaven komen ten koste van het hollandse weiland.

 183. Open houden dat stukje land!

 184. J.G.M. Schröder

  Ik ben absoluut tegen de komst van een nieuwe jachthaven op deze unieke locatie. Dit schitterende stukje natuurgebied met prachtige wandelpaden dient hier behouden te blijven. Ik loop hier al circa 15 jaar elke week mijn hardloop rondje en wil dit niet kwijtraken. Als er behoefte mocht bestaan aan extra ligplaatsen dan kan de huidige jachthaven Zijlzicht op eenvoudige wijze met circa 150 plaatsen worden vergroot (op het weilandje dat daar vrij ligt). Ben in het bezit van een fotomontage waarop dit inzichtelijk is gemaakt. Hans Schröder

 185. Ook wij zijn sterk tegen het plan zoals het er nu ligt. Ik ben opgegroeid in de merenwijk. Wij waren toen het 5e rijtje woningen dat werd gebouwd. We hebben het daar zien worden tot wat het nu is. Een prachtig natuurgebied waar iedereen en vooral de omwonenden erg van genieten. Dat mag en kan niet verloren gaan door het plan zoals het er nu ligt. Dat betekend auto’s, en toerisme waar we niet op zitten te wachten. Bovendien kunnen we dan ons “rondje” langs de molen niet meer maken.
  Fout plan. Laat het recreatie/natuurgebied gewoon zoals het is.

  Sterkte en ik hoop op veel tegenstand(ers).

 186. Als bewoner van de Merenwijk wil ik me graag aansluiten bij de groep tegenstanders van de jachthaven. Ik ben het geheel eens met alle reeds genoemde argumenten. Er mag nooit een jachthaven komen in dit prachtige stille stukje natuur!!

 187. natuurlijk moet deze polder als wandelgebied behouden blijven.
  voor boten is voldoende ligplaats elders.

 188. Ik ben tegen de bouw van de jachthaven. Het is een prachtig en schoon rekreatiegebied voor ons de bewoners van de Merenwijk.
  Dit mag je niet vervangen met lawaai en vervuiling.

 189. Onzalig plan. Klein stuk natuurgebied van Noord-Leiden/Warmond moet behouden blijven voor de dieren, wandelaars en fietsers. Als het moet dan maar een jachthaven voor/via Warmond in de polder boven ’t Joppe, tegenover een bestaande jachthaven. Daar kunnen recreanten nu ook niet komen, tenzij met een boot.

 190. Dit is een van de zeldzame plaatsen waar de constructie van een polder, de verschillende waterniveaus en de molen die de laaggelegen sloten/kanalen op hun lage peil houdt direct zichtbaar zijn, zelfs en vooral voor kinderen. Op deze manier is gedurende enkele eeuwen half Nederland uit het water gehaald en bewoonbaar gemaakt. De Broek en Simontjes polder is een belangrijk cultureel erfgoed van Nederland en van de wereld (Nederlandse waterbouwkundigen hebben op dezelfde manier moerassige gebieden in noord Duitsland, Polen, Zuid-Frankrijk, oost-Engeland drooggelegd), dat bewaard moet blijven om toeristische, historische en educatieve doeleinden.
  Het plan een jachthaven aan te leggen op deze zeldzame plek is barbaars. Het is ironisch dat destijds de gemeente Warmond een gedeelte van de Broek en Simontjes polder in bezit wilde houden om het groene karakter te garanderen terwijl er nu vanuit het nieuwe Teijlingen druk wordt uitgeoefend dit gebied te vernietigen.

 191. R. van der Vaart

  Natuurlijk fel TEGEN dit onzalige plan, dat alleen goed is voor een beperkt aantal schippers en slecht is voor heel veel wandelaars, fietsers en natuurgenieters, en vooral niet te vergeten het alsmaar “opvreten” van uniek natuurgebied.
  Noteer mij maar wanneer er massaal gedemonstreerd gaat worden!

 192. anneleen broekhuijsen

  De Broek- en Simontjespolder is een prachtig natuurgebied, een oase van rust en oorspronkelijkheid midden in de drukke Randstad. De bescheiden recreatieve functie die het gebied thans vervult voor fietsers en wandelaars die rust en ruimte zoeken, is in evenwicht met flora en fauna. Met de komst van een jachthaven zal dit evenwicht ruw worden verstoord en zal daarmee een uniek stukje Zuidhollands landschap verloren gaan. Door toe te geven aan de waan van de dag door mee te gaan met economische motieven van een gemeente die bepaald niet armlastig is, doen wij komende generaties te kort en negeren wij de eeuwigheidswaarde die de polder uitstraalt. We zullen er alles aan moeten doen om bestuurders van Warmond te overtuigen van de onjuistheid van hun plannen, desnoods via de rechter.

 193. Neen, natuurlijk willen wij dit niet !

  Ik heb net de Stichting Zuid Hollands Landschap even gemaild, in de hoop dat zij
  met hun organisatie als beschermer van natuur, landschap en cultureel erfgoed ook bij ons in de buurt iets zouden kunnen bijdragen aan de protestactie ?

  Verder heb ik me afgevraagd of dit onzalige plan misschien ook onderdeel uitmaakt van de toekomstplannen van het ‘recreatie-eiland’ Koudenhoorn aan ‘de overkant’ van de polder? Zie alle info hierover op de site, die zoals er staat vermeld gelanceerd werd door wethouder Homan:

  http://www.herinrichtingkoudenhoorn.nl
  Wethouder Homan lanceerde op 2 februari jl. de website http://www.herinrichtingkoudenhoorn.nl. Op deze website kunnen inwoners informatie vinden en meedenken over de recreatieve herinrichting van het eiland Koudenhoorn.
  http://www.herinrichtingkoudenhoorn.nl/default.aspx

  Recreatie-eiland Koudenhoorn

  Het eiland Koudenhoorn ligt in Warmond (gemeente Teylingen) en is voor toerisme en recreatie gunstig gelegen; in de Randstad, tussen het toeristengebied de Noordzeekust en watersportgebied de Kagerplassen, dichtbij Schiphol en aan de rand van het Groene Hart.

  Koudenhoorn maakte vroeger deel uit van een polder. Als u nu op het eiland loopt, kunt u nog steeds de historische verkavelingsgrootte ervaren van de polder waar Koudenhoorn onderdeel van uitmaakte totdat door vervening het plassengebied ontstond. Recreatiegebied De Kagerplassen is de oudste watersportbestemming van Nederland. Hierdoor behoort het recreatie-eiland tot cultuurhistorisch gebied, wat één van de zes belangrijke ‘troeven van Teylingen’ is.

  De gemeente Teylingen wil de inrichting van het eiland Koudenhoorn verbeteren. De recreatiemogelijkheden van het eiland worden in de huidige vorm niet volledig benut. De voorzieningen zijn aan modernisering toe en de gemeente wil vooruitlopen op de ontwikkelingen in de dagrecreatieve markt. Hiervoor is de gemeente het project ‘Recreatieve herinrichting Koudenhoorn’ gestart. Dit project is in het Uitvoeringsprogramma Toerisme en Recreatie 2008-2012 beschreven.

  De gemeente heeft ARCADIS gevraagd om drie scenario’s voor het recreatie-eiland te ontwikkelen. ARCADIS heeft veel ervaring met de ontwikkeling van dit soort projecten.

  De drie scenario’s

  De drie scenario’s lopen uiteen van een inrichting met beperkte ruimte voor recreatie en het behoud van de huidige voorzieningen tot een inrichting met veel ruimte voor recreatie.

  Scenario 1: Natuurlijk in evenwicht

  Scenario 2: Hart voor recreatie

  Scenario 3: Ruimte voor recreatie

  Voor dit project zijn drie belangrijke doelstellingen geformuleerd:

  • Drie toekomstscenario’s opstellen voor het eiland Koudenhoorn in de vorm van concrete recreatieve inrichtingsvarianten die de recreatiemogelijkheden van Koudenhoorn zo goed mogelijk benutten. De kernwoorden hierbij zijn: draagvlak, kwaliteit, duurzaamheid en creativiteit met de focus op de ontwikkeling van dagrecreatie.
  •Bestuurders, gemeenteraad en betrokkenen betrekken bij het project zodat zij hun voorkeur voor een inrichtingsvariant kunnen uitspreken.
  •Rekening houden met de in het beleid gestelde randvoorwaarden voor onder andere natuurwaarden, verkeersaantrekkende werking en recreatie.

 194. Corry Donner, u geeft aan dat het botenbestand in Nederland terugloopt. Zijn dit harde gegevens? Uit welke bron? Wellicht kan dit ook als argument worden aangevoerd tegen het plan. Laat u het nog even weten via deze site?

 195. Anne-Marie en Ron Wassing

  Wij wonen met onze vier kinderen in de Merenwijk, en wel vlak bij de polder! Wij zijn absoluut tegen het plan en willen dat de huidige bestemming van natuur, rust en verkeerluwte behouden blijft!!! Verder vinden wij dat de politiek zich nu maar eens aan eerder gemaakte afspraken moet houden. Zie ook de reactie van de heer Bleije: bij de overdracht van grond door Warmond aan Leiden moest een groenstrook behouden blijven omdat Warmond bang was voor de bouwdrift van Leiden. Nu is het andersom, Teylingen (als rechtsopvolger van Warmond) gaat er nu zelf voor zorgen. Betekent een gemeentelijke herinrichting nu ineens dat alle afspraken van daarvoor in de prullebak verdwijnen? Als dat waar is dan zegt dat iets over de betrouwbaarheid van de politiek. En dat is helaas niet positief.
  Laat de gemeente Leiden nu ook maar eens dwars gaan liggen en niet mee werken aan dit vreselijke plan.

 196. erna & hans Borghuis

  we zijn er volledig op tegen dat al het groen wat Leiden bezit ook nog op de laatste plek moet verdwijnen.
  waar we zo heerlijk kunnen wandelen en genieten van het mooie rustige polderlandschap .

 197. Er zijn genoeg jachthavens rond de Kaag met beschikbare ligplaatsen. Het botenbezit in Nederland loopt terug en nog steeds is de Kaag in het seizoen overvol. De Merenwijk heeft dat stuk groen hard nodig. Afblijven!

 198. Rob Ravensbergen

  Heel veel (dieren) en mensen uit de Merenwijk/Leiden/Warmond genieten van dit stuk groen aan de Kaag door er te wandelen of te fietsen of aan sport te doen.
  De druk(te) van de watersport heeft op de Kaag zijn grens al lang bereikt.
  De inbouw in steden moet stoppen zodat wij (dier en mensen) kunnen blijven genieten van de stukjes groen in en rond de stad.De politiek komt hier ook langzaam achter en stemt hier ook al jaren tegen!
  Wij hopen dat dit plan niet doorgaat en dat er veel protest zal komen tegen dit verkeerde foute plan!
  De indertijd door Leiden en Warmond afgesproken groenbuffer voor de Kaag moet absoluut blijven bestaan en is voor ons van groot belang!.

 199. Brief aan meneer Homan

  Geachte meneer Homan,

  Ik ben 18 jaar, doe dit jaar eindexamen in 6vwo en woon al sinds mijn geboorte in de Merenwijk waar ik met veel plezier en geluk leef samen met mijn vader, moeder en zusje.
  Nu hoorde ik van uw plan om in de ‘Broek en Simontjes polder’ een jachthaven te bouwen. Toen ik dit hoorde was ik erg verbaasd! Ik vind deze polder een heerlijke plaats om uit te waaien en te genieten van het zonnetje en de natuur. Ik vroeg mij af of u zelf regelmatig langs deze weilanden heeft gewandeld om te genieten van de zon, het groen en de natuur. Want wanneer u dit regelmatig heeft gedaan kan ik mij niet voorstellen dat u op deze mooie plek een jachthaven wilt plaatsen. Ik heb vanuit mijn slaapkamer raam een prachtig uitzicht over de rustige weilanden waar zomers koeien op grazen. Ik vind het een heerlijke, rustig en vooral een mooie plaats die we juist moeten behouden. Deze polder is iets waar we trots op moeten zijn! Zo’n mooie polder tussen Leiden en Warmond in die rustig blijft terwijl er in de steden zoveel drukte is, is bijzonder. Ik weet dat dit stuk tot de gemeente Teylingen behoort maar ondanks dat vind ik dat deze plek ook een beetje bij de Merenwijk hoort, deze polder ís de Merenwijk.
  Omdat ik u graag wil laten zien hoe mooi we hier wonen en hoe wij genieten van deze polder nodig ik u uit om bij mij, mijn ouders en zusje langs te komen. Op deze manier kan ik u heel misschien van gedachten doen veranderen want wanneer hier een jachthaven wordt geplaatst zal de gemeente Teylingen een bijzondere plek verliezen.
  Ik hoop van harte dat u op mijn aanbod in gaat.

  Met vriendelijke groet,
  Mylou Verrier

 200. Als je de prachtige plaatjes van Jan Eygelaar ziet dan wordt je er toch verdrietig van dat dit verloren zou gaan. Ik woon niet in die regio maar trek het me wel erg aan dat er evt. WEER een mooi stukje natuur wordt opgeofferd.
  Daarom steun ik deze actie echt van harte en ben zeer tegen.
  Laten we toch koesteren wat we nog hebben en genieten van deze dit prachtige stukje oer Hollandse cultuur.
  Nienke

 201. oh, nee ook daar nog es auto’s zeker, mag het nergens meer stil zijn?

 202. Wat goed zeg! Direct een reactie van D66.
  Mark woont ook in de Merenwijk, zie verder onder.

  Geachte mevrouw Riethoven, beste Joyce,

  We gaan er alles aan doen om die jachthaven tegen te houden. Het lijkt
  erop dat het moeilijk zal worden om zonder medewerking van Leiden een weg
  naar die jachthaven aan te leggen, en dat geeft ons mogelijkheden.

  Binnenkort praten we met onze D66-collega’s in Teylingen hierover.
  Misschien dat daar na de verkiezingen ook andere gedachten leven.

  Overigens speelt de provincie als grondeigenaar ook een belangrijke rol
  hierin. Volgend jaar bij de statenverkiezingen moeten we hier dan ook
  zeker een groot punt van maken. Een groener provinciebestuur zou zeker
  helpen.

  Groet,

  Mark Koek

 203. Dit prachtige stukje natuur, zo dicht bij huis,mag niet verloren gaan! wanneer je hier wandelt,in welk jaargetijden ooit,ervaar je rust,ruimte en een schitterende blik over de broek en simontjes polder!Denk eens aan de dieren die hier leven, de bloemen die hier bloeien en die zouden allemaal kapot gemaakt worden door dit idiote plan.wij, mensen moeten dit plekje koesteren en onderhouden waar nodig is,maar niet door er wegen aan te gaan leggen en de polder onder water te gaan zetten. Meneer Versluys gooi uw plannen in de vuilnisbak,we zullen u er dankbaar om zijn!!!

 204. Pauline Blanson Henkemans

  Een jachthaven in de Broek en Simontjespolder is voor mij een onbegrijpelijk en vooral een onaanvaardbaar plan. Deze polder van is van grote natuur, milieu en cultuurwaarde. Dit gebied opofferen voor een haven met pleziervaart terwijl alle vaarvierkante meters van de Kagerplassen al zijn ingenomen is onzinnig. Ik vraag alle gemeente en provinciale bestuurders hun gezond verstand te gebruiken en dit plan naar de prullebak te verwijzen.

 205. dit zijn plannen waar je technisch misschien niet omheen kunt door het aantal boten, maar waarom moet je een lap grond hiervoor weghalen? je kan beter denken aan meer aanmeer plaatsen rondom het water, dat maakt het ook leuker voor het uiterlijk van het water. hierbij zal alsnog wel ruimte verloren gaan wat nu een polder functie heeft maar dan verander je het landschap niet. Ook is dit minder opvallend als het eenmaal klaar is.

 206. Margôt Onderwater

  Het zou toch verschrikkelijk zijn als dit door gaat!!!?
  GVD, dit mag echt niet gebeuren.
  Zo’n prachtig gebied, waar heel veel mensen met heel veel plezier komen wandelen, en genieten van de heerlijke natuur.
  En dat daar andere maar gewoon over beslissen.
  HELP HELP HELP HELP HELP HELP HELP
  De poster is geprint, en zal hem verspreiden, dit mag echt niet gebeuren, PUNT.

  M. Onderwater

 207. Hans van Otterloo

  BLIJF MET JE POTEN VAN ONS KLEINE STUKJE NATUUR EN WANDELGEBIED!!.
  Zo dat lucht op.
  Hoe het bestuurlijk ook is verkaveld; dit gebiedje hoort ruimtelijk onmiskenbaar bij de Merenwijk; is essentieel voor ons woonplezier hier. Het kan toch niet dat in het verre Teijlingen over, maar zonder ons, een dergelijk besluit zou worden genomen. Wat zou de provincie daar van vinden?

 208. Stop deze waanzin! Het is nu nog een klein hoekje ten noorden van de Merenwijk waar je rustig en autovrij van de natuur kunt genieten.

 209. Hallo allen, deze reactie zojuist geplaatst op de site van D66 Leiden. Hopelijk komt er snel een reactie!

  Van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!
  Ik, en met mij dus vele anderen, hopen dat jullie het waar kunnen maken!!.

  Mijn vraag, en graag een helder en eerlijk antwoord hierop, luidt als volgt:

  Wat gaat de nieuwe raad doen met het onzalige plan van de gemeente Teylingen om een jachthaven in de Broek en Simontjespolder te willen aanleggen?

  Het zal inmiddels klip en klaar zijn dat wij, bewoners van de Merenwijk, hier ongelofelijk kwaad over zijn!
  Van onze kant doen we alles wat mogelijk is om dit plan te kunnen blokkeren, maar wij hebben wel de steun van de politiek nodig.

  Het is enorm kort dag, als we zo de planning lezen die aan e.e.a. gekoppeld is.
  HELP?!?!?!

  Met vriendelijke groet, ook namens mijn gezin,
  Joyce Riethoven.

 210. Wij (vriendin en bijna 3 kinderen) wonen aan de Purperforel. 1 van de doorslaggevende redenen dat wij uiteindelijk voor de Merenwijk hebben gekozen is het feit dat wanneer wij 200mtr lopen wij ECHT buiten staan. Ik zou het erg betreuren als dat anders wordt.

  Wat mij daarnaast tegenstaat is de achterbakse wijze waarop dit weer geregeld dreigt te worden.

  Succes en als jullie een bijdrage verwachten, dan hoor ik het.

 211. Een fraaie landelijke plek wordt verloederd voor een drukke jachthaven, met lawaai, overlast, olielucht etc. De duizenden wandelaars worden hiervoor verjaagd. Het stukje natuur tussen de geplande haven en de Plassen zal hier ook veel van te lijden hebben. In zomerse weekenden zijn er al teveel boten op de Kagerplassen. Moeten dat er nog meer worden?
  Wij en velen met ons zijn hier komen wonen voor de rust. Kan dat zomaar afgepakt worden? Als Warmond per se meer jachthavens wil voor haar eigen middenstand, waarom dan niet dichter bij eigen huis?

 212. hierbij verklaar ik tegen de komst van de jachthaven te zijn.

 213. J.W. van Leenhoff

  Mischa, waarom vertrouw jij de Leidse politiek?

 214. Bewaar dit kleine maar mooie stukje groen.

 215. Heerlijk stukje ongerepte natuur. Moet er niet aan denken dat het er een drukke bedoening gaat worden.
  Je kunt hier echt niet bouwen dit is een uniek stukje natuur/landschap waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt door wandelaars, joggers of mensen die even weg willen zijn van de drukte.
  Laat staan de dieren die er leven die weer een stukje natuur wordt afgepakt.
  Ontsluiting is er niet voor al het extra verkeer wat van en naar de jachthaven moet.
  Een jachthaven met horeca geef overlast van lawaai stinkende motoren en andere vervuilingen.
  Dit zou echt een verkeerde beslissing zijn om dit plan te laten doorgaan.
  Dit kan en mag echt niet gebeuren .

 216. Laat de polder groen zodat de Merenwijkers er gebruik van kunnen blijven maken.
  Ik wandel regelmatig een rondje weiland en geniet van de rust en het uitzicht over de polder en het water zonder hinderlijke horizonvervuiling. Fijn recreatie dicht bij huis.
  Uit onderzoek blijkt dat ‘mensen met veel groen om zich heen hebben minder last van depressies, astma en lichamelijke klachten.’ Het ommetje rond de Broek en Simontjespolder wordt door veel mensen gebruikt. ook om weer even bij te tanken na ziekte of een zware periode.
  Voor kinderen is het een plek waar je lekker kunt skaten, fietsen of voetballen zonder last te hebben van auto’s. Niet onbelangrijk in een tijd waarin veel kinderen weinig buiten spelen en overgewicht bij kinderen een probleem is.
  Kortom laat dit stukje groen ongestoord zodat alle buurtbewoners er van kunnen genieten.

 217. Werkelijk een absurd plan, zo’n grote commercieele jachthaven op een klein prachtig stukje natuur. Een natuurlijke jachthaven? met horeca, tankstation, loodsen, parkeerplaatsen en verkeer dwars door onze mooie polder.
  Laat me niet lachen, het slaat écht nergens op.
  Zeker niet als je de toestand ziet van Lockhorst in Warmond, dat ziet er niet uit en dat wil je echt niet voor je deur hebben. Het wordt ook hoog tijd dat dhr de wethouder van Teijlingen eens langs komt om de situatie in het écht te bekijken, dan zal hij zeker anders besluiten.
  Ik vertrouw op onze Leidse politiek, dat die álles zullen doen dit tegen te gaan. Wellicht een idee om op een zonnige dag een wandeling te organiseren voor politici en beslissers uit Teijlingen en Leiden om de situatie van dichtbij te bekijken. Dan gaat het plan per direct van tafel. Want wie verzint zoiets?
  Een particulier initiatief met zulke grote gevolgen kan toch niet waar zijn.
  Volgens mij is het een foute grap.

 218. L.S.

  Het is niet correct om belanghebbenden een intentieverklaring bekend te maken, nadat data en plannen bekend zijn.
  U had tevoren kans tot inspraak moeten geven..
  Tegen deze oncorrecte handeling en tegen het rampzalige plan, een rustig wandelgebied te vernietigen, protesteer ik en velen met mij.

 219. Uiteraard ban ik een fel tegenstander van dit onzalige plan. Wie heeft zoiets vreselijks nu toch weer bedacht?
  We hebben in Nederland meer behoefte aan mooie natuurgebieden dan aan jachthavens. Daar hebben we immers allemaal wat aan.

 220. Ik snap de drang van Warmond om eindelijk de naam ‘Watersportgemeente’ gestalte te geven. Bij gebrek aan faciliteiten is dat het momenteel slechts in naam natuurlijk. Ik ben op zichzelf ook niet tegen een uitbreiding van de jachthavencapaciteiten in Warmond, maar om dat nou op een megalomane manier te doen zoals nu wordt voorgesteld is natuurlijk te zot voor woorden. Daarnaast sluit ik me graag aan bij de woorden van Marc Witteman. Bij de overdracht van grond aan Leiden is er door Warmond nadrukkelijk een grens getrokken omdat men bang was voor de Leidse bouwdrift. Er moest en zou een groene strook tussen Leiden en Warmond blijven bestaan. Ik begrijp uit het huidige Warmondse plannen dat de houdbaarheidsdatum van dit voornemen verstreken is. Tevens sluit ik me graag aan bij de woorden van VVD-Raadslid Zevenbergen die aangeeft dat het wel bijzonder wrang is dat Warmond de lusten en Leiden de verkeerskundige lasten mag dragen. Zij willen graag een jachthaven, dan mogen ze ook zorg dragen voor de ontsluiting ervan. Dat staat overigens los van het feit dat de lieden in Warmond mogen uitleggen dat ze voornemens zijn om een prachtig stukje groen vol te plempen met boten. Het zou voor de Warmondse lokale economie overigens veel beter zij om de jachthaven dichter tegen de dorpskern aan te leggen zodat het toch al uitgedunde ondernemersbestand in de Dorpsstraat e.o. nog kan profiteren van alle boten die komen aanmeren. Rest mij om nog een stukje Leidse Gal te spuwen: Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Leidse randgemeenten weinig aanstoot nemen om Leiden te helpen bij het oplossen van haar problemen. Het recentelijk nee van Leiderdorp tegen de Ringweg-Oost is nog maar eens een bevestiging van dit beeld. Ik heb het motto ‘wat gij niet wilt dat u geschied….” hoog in het vaandel staan maar nu ben ik van mening dat Leiden ook maar eens dwars moet gaan liggen bij een graag gewild project van een van onze regionale broeders. Het blijft natuurlijk geen feest!

 221. Bert van der Velden

  TEYLINGEN EN LEIDERDORP VERNIELEN NATUURGEBIEDEN.

  Natuurgebieden worden politiek verkwanseld. Zowel de Boterhuispolder, als de restanten van de Broek en Simontjespolder dreigen thans ten onder te gaan als natuurgebied. Voor de Boterhuispolder werd recent een plan gepresenteerd om wandel- en fietspaden aan te leggen, alsmede kanovaarten. Grote delen van deze unieke natuurgebieden worden hiermee voor het publiek toegankelijk waardoor de natuurlijke habitat, alsmede de buffer tussen het almaar groeiende Leiderdorp en de Kaag verder wordt aangetast. Een uniek weidegebied waar boeren het voorjaarsgras later maaien, om de vogels meer kans te geven zich voort te planten zal hierdoor verloren gaan.

  Waar in de Broek en Simontjespolder het publiek toegang heeft, en de gemeente Teylingen met een ondernemers echtpaar overeenstemming heeft over het ontwikkelen van een jachthaven met horecafaciliteiten, zegt het ondernemersechtpaar: “Het is een enorme verbetering voor dat gebied”. Het wordt nu voornamelijk gebruikt om rotzooi te dumpen.”
  Dit zal, voor zover het waar is, dus in de toekomst gaan gelden voor de Boterhuispolder.

  De aanleg van de jachthaven, zo stelt het ondernemersechtpaar en de gemeente, is te rechtvaardigen omdat er veel vraag is. Deze vraag is het logisch gevolg van het feit, dat er meer mensen willen recreëren en boten kopen, maar zeer zeker ook het gevolg van het bebouwen van oude jachthavens in, met name Warmond omdat woningbouw ter plaatse zeer gewild is. Kennelijk is Teylingen overigens net als de gemeente Leiderdorp de mening toegedaan, dat woningbouw het aller belangrijkste is en natuurgebieden maar moet blijven opschuiven. De aanleg van deze jachthaven is niet te rechtvaardigen met de mededeling dat Warmond haar recreatieve mogelijkheden moet benutten. Dit kan immers net zo goed in de Veerpolder, waar ook nu weer bedrijfsterrein moet wijken voor woningbouwambities.

  De Kagerzoom (de laatste groen buffer tussen de Kaag en Leiden), alsmede het unieke weidevogelgebied tussen Kaag en Leiderdorp, gaan dus binnenkort verloren aan de ongebreidelde woonambities van Leiderdorp en Teylingen. Nog afgezien van het feit dat de Leidse Merenwijk helemaal geen natuur meer overhoud en de horizonvervuiling vanaf de Kaag verschrikkelijk is.
  Het gevaar bestaat, dat politiek gezien deze polders straks verkwanseld gaan worden, omdat het behalen van Pirrus overwinningen voor de politiek belangrijker zijn, dan het behoud van deze gebieden voor onze kinderen en kinds-kinderen. Het is een illusie om te denken dat ooit alle politieke partijen het eens zullen zijn over het behoud van natuurgebieden.

  Willen wij de Kaag met haar unieke weiden erom heen behouden, strijdt dan mee voor behoud van de Broek- en Simontjes-polder, alsmede de Boterhuispolder of je nu links of rechtsdenkend bent. Stop aantasting van de laatste natuurgebieden in een stedelijk verdichtingsgebied.

  Bert van der Velden

 222. ik begrijp dat dhr lockhorst de grond nog moet kopen van de provincie. Ik ken mensen waaronder ik zelf die bereid is om die grond van de provincie te kopen om die onder te brengen in stichitn waardoor er geen rotzooi meer wordt volgens de gemeente teylingen.

  Wie wil daar verder aan mee doen?

  • Wanneer de grond inderdaad ( nog) te koop is, biedt dit wellicht perspectieven.Handelend optreden lijkt mij beter dan lijdzaam afwachten ! De tijd dringt: het is 2012 voor we het weten en we worden zo lang wel aan het lijntje gehouden…
   Ik ben bereid om een bijdrage te geven…
   Wie volgt ?
   En wie onderneemt actie in dezen?

 223. Hallo mensen,
  ik ben verbaasd over de vele reacties over dit stukje polder.
  Waar ik niemand over hoor is de slechte toestand van met name de wandelpaden. veel wateroverlast, verzakte paden, boomwortels die door het asfalt naar boven komen. Ben zelf al 2 jaar bezig om daar verandering in te krijgen, maar uiteindelijk ligt de verantwoording bij de provincie zuidholland en die geven nog steeds geen reactie. Als dit stukje polder U dan zo lief is , reageer dan ook eens naar de provincie. Het onderhoud is ondergebracht bij de afdeling groenvoorzieningzuidholland.
  u kunt een klachtformulier op hun website invullen. http://www.gzh.nl , daar vindt u ook een telefoonnummer voor rechtstreeks kontakt.
  Laten we in ieder geval zorgen dat onderhoud aan groen en wegen ook gedaan wordt door de provincie; daar heb ik de 2 laatse jaren weinig van gemerkt! Opmerkelijk i9s dat er wel veel geld in de golfbaan wordt gestoken, maar de rest komt er maar bekaaid van af!

  • Ik heb ook contact gehad met de Gemeente Teylingen en de Provincie Zuid-Holland over de paden. De provincie heeft gemeld dat het onderhoud is uitbesteed aan de Gemeente Leiden, Mijn opmerkingen zijn doorgezonden.

 224. wat een rare ideeen zijn er toch! en op geen enkele lijst terug te vinden nu bij de gemeente verkiezingen.
  ik ben tegen de jachthaven! weet je hoe mooi de natuur daar is en wat een inbreuk dit geeft. zonde!

 225. Natuurlijk tegen! Van wie is die grond nu eigenlijk?
  Men is in onderhandeling met de provincie over de overname van de grond (volgens het laatste artikel). Bij wie van de provincie moeten wij onze mening laten horen?

 226. Mijn mening: geen Broek en Simontjes jachthaven nodig/gewenst in ons recreatiegebied.

 227. Geachte medeverontrusten:

  Mijn vrouw en ik zijn geheel tegen het maken van een jachthaven op de plaats van de weilanden ten noorden van de Merenwijk in
  de Broek en Simontjespolder.

  Daar zijn heel veel bezwaren tegen in te brengen.
  Een rustgebied wordt een drukte, cq. lawaaigebied.

  Het betreffende poldergebied wordt door veel vogels als fourageergebied gebruikt. De druk op het natuurgebied tussen de Merenwijk en de Kagerplassen neemt gigantisch toe. Het is een gewild wandelgebied voor de Merenwijkers, langs de Zijl, het bruggetje over naar het Joppe.

  Indertijd wilde de Gemeente Warmond dit gebied niet aan Leiden afstaan uit angst dat Leiden dat geheel zou volbouwen. Nu doet de gemeente Teilingen dat zelf.

  Er komen met deze jachthaven nog meer boten op de Kagerplassen zodat dat druk op dat gebied weer toeneemt.

  Het lijkt ons ook iets voor de provincie ZH omdat de procedure van deze beslissing van de gemeente Teilingen ons niet juist lijkt.

 228. Wat erg, wie heeft dit bedacht. Dit prachtige stukje polderland, de stilte, de weidevogels, de koeien. Als dit gebied wordt ontsloten is het hele natuurgebied wat daar achter ligt ook bedreigd.
  Waarom een jachthaven. De Warmondse jachthaven is vlakbij. Bovendien is het niet alleen maar een jachthaven. Er moet een hele infrastructuur komen die aangepast zal moeten worden aan de hoeveelheid mensen die boten zullen neerleggen. Er zal een restaurant enz. enz. parkeergelegenheid moeten komen. Dit is overkill. Overal auto’s waar nu wandelaars en joggers lopen. En er zijn al zo veel boten op de Kaag en op het Joppe.
  Ik ben 100% voor de aktie Stop de Jachthaven !!!!

 229. Hierbij mijn eerste reactie.

  Het idee van een jachthaven in de polder vind ik echt vreselijk!
  Het gaat om een klein uniek stukje natuur,zeer waardevol voor diverse vogelsoorten en andere weilanddiersoorten en de weilandvegetatie.En niet te vergeten de koeien die er gebruik van maken.
  Voor bewoners van Leiden en de Merenwijk m.n.een gebied waar je nog de weldadige rust en de schoonheid van de poldernatuur ervaren kunt.
  Persoonlijk ben ik een Merenwijker die dagelijks door dit gebied wandelt,in alle jaargetijden en onder alle weersomstandigheden en dat (hi hi ) terwijl ik geen hond heb.
  Het groen wat ons Leidenaren ter beschikking staat is al minimaal en vraagt om beschermd en gekoesterd te worden.

  Dit alles zou dan opgeofferd gaan worden voor ligplaatsen voor nog meer boten op de Kagerplassen.
  Absurd!
  Waar is de grens?
  De Kagerplassen zijn al overvol met bootrecreanten.
  Het aantal recreanten is in de zomer al uit verhouding met wat de natuur dragen kan.
  Wat een extra vervuiling gaat dit teweeg brengen!
  Wat een verminking van het landschap, wat een verstoring van de natuur!

  Kortom ik sta volledig achter de aktie STOP DE JACHTHAVEN!!!

 230. Met verbijstering heb ik gelezen dat ons prachtig stukje natuurgebied verkwanseld wordt!! Dit mag niet gebeuren.

 231. Geen jachthaven en dus geen natuurschending door en voor egoïstische en asociale mensen.

 232. Als bewoner van de Goudkarper hebben wij direkt contact met het betreffende natuurgebied waarop wij uitkijken. Dit is een gebied waar zeer veel wandelaars/hardloppers/fietsers gebruik van maken om te kunnen genieten van de natuur en de rust die dit biedt. Met de komst van een jachthaven zal het doel van recreeren compleet veranderen. Rust en natuur zullen plaats moeten maken voor de toevoer van gebruikers van de jachthaven, parkeergelegenheid van deze gebruikers, een horecagelegenheid die deze gebruikers zeker nodig denken te hebben, het verdwijnen van de polder in aanlegplekken voor de vele boten en de rust zal veranderen in een groots comercieel spectakel.
  Uiteraard zijn wij als buurtbewoners van dit project tegen de aanbouw van een soortgelijk project. Er is al weinig stadsgroen aanwezig waar een ieder zonder bootaanschaf van kan genieten. Voor de boot liefhebbers is in de omstreken reeds genoeg water en havens voorhanden. Mvrgr, Edith Moradi

 233. Ook ik vind het geen goed idee!!!! Laatste stukje groen van Leiden, maar ook het laatste grote uitlaatgebied voor onze trouwe viervoeters?? Ik zal mijn klanten, heb een uitlaatservice zeker laten weten over deze site.

  De jachthaven mag er gewoon niet komen!!

 234. Melanie van Overveldt

  Beste actievoerders!

  Ook ik ben tegen het uitvoeren van deze plannen. Graag zie ik de rust die nu van deze polder uit gaat, gehandhaafd. Twee of meer jachthavens zo vlak bij elkaar is niet nodig. Er zijn ook mensen die willen genieten van de rust bij het wandelen, zonder auto’s die af- en aan rijden, want dat is een van de gevolgen. Het is zo’n kleine polder in deze wijk waar zoveel mensen wonen. Laat dat beetje natuur blijven. En bovendien: vogels vinden hier in het trekseizoen een welkomen rusplek rond het Joppe! Een paar weken geleden nog werden daar maar liefs 40.000 smienten geteld! Wellicht een belangrijk argument om mee te nemen in het actievoeren.

 235. Wijnand Wesselink

  Wij wonen aan de Purperforel en wandelen, hardlopen en fietsen om deze polder.

  Ook ik ben tegen een jachthaven in broek en simontjes polder. Een jachthaven, geeft geluidsoverlast, overlast voor de waterdieren, parkeerproblemen in onze wijk(!) waar al niet makkelijk te parkeren is. Het schijnt ook te horen om tijdens het varen lekker aan het bier en wijn te gaan, leuk als zij ’s avonds luidruchtig naar huis gaan, wat de ergernis in vele andere jachthavens is in de zomer!

  Dan durft de wethouder van Teylingen te zeggen dat het een dumpplaats voor afval is? Hoe komt hij er bij? Juist met een jachthaven word het een dumpplaats.

  Als er zaken moeten gebeuren, actie voeren, folders maken, langs de deuren, ik meld me aan.

  groeten,

  Wijnand Wesselink
  Rieneke van der Meij

  P.S.: Er zijn zat jachthavens rondom de kaag voor de pleziervaart. Breid ergens anders maar uit.

 236. Dit groene lapje grond is een prachtig stukje boerenlandschapserfgoed. Het verdient de status van monument.

  Moet het gebruikt worden, ontwikkel dan op het puntje langs de Zijl een alleen met de fiets bereikbaar kano/roeiboten stalling met simpele horecafaciliteit. Beter echter, laten zo.

  Beseffen de bestuurders dan niet dat dit ‘cashen’ van grond gelijk staat aan het opstoken van een Rembrant als je het koud hebt. Dit groen komt nooit meer terug….

 237. gebied is een groene long voor de merenwijk.
  wanneer het gebied wordt ontsloten via warmond wat een mogelijkheid is dan betekent dat de golfbaan voor mensen niet meer aantrekkeijk is en zal verdwijnen. Daar de weg naar de haven er al ligt kunnen er meteen weer nieuwe huizen op het golf terrein komen. Misschien zeg ik rare dingen.
  hoe vervuild is de grond daar. (bij de wallen naast de haven mag niet gebouwd worden omdat er vervuilde grond is.
  onstlsuiting door de merenwijk via de vossemeerlaan kan door de leidse politiek worden tegengehouden. Of geldt hier ook recht van overpad.

  beter is om te kijken of er een alternatief te vinden is rond de kaagsoos bijvoorbeeld.

 238. Sinds 2 maanden wonen wij nu in de Dalen. We vielen voornamelijk voor dit huis vanwege de ligging, een prachtige polder voor de deur!

  Als ex-waddeneilandbewoner voel ik me, met de schapen, koeien en geiten voor de deur, geweldig thuis hier.

  Wij zouden het bijzonder jammer vinden als hier straks een jachthaven zou komen.

 239. Van het weekend werd ik als lijsttrekker van Trilokaal benaderd door een van de tegenstanders van dit plan. Men wilde graag weten wat de mening is van Trilokaal.
  Na de intentieverklaring van de wethouder had ik al contact gehad met de achterban.
  Onze mening: niet doen.

  Natuur en dus ook polder willen we graag behouden. Waar kun je anders straks nog buiten zijn en genieten van de natuur. Op deze lokatie zou het beter zijn om de natuur verder te versterken.
  De lokatie draagt ook niet echt bij aan de economie van Warmond, in ieder geval niet voor de kern. Als je een nieuw plan ontwikkeld, dan moet dit bijdragen aan de ontwikkeling van kunst en cultuur in de kern Warmond, dus moet zo’n lokatie daar ook vlakbij liggen.
  Er is onvoldoende gecommuniceerd met de omwonenden, inclusief de Leidenaren, een politieke doodssteek.

  De gemeente Teylingen heeft inderdaad eerder een recreatievisie aangenomen. Deze rammelde echter aan alle kanten.
  Voor Trilokaal was het niet duidelijk wat alle plannen inhielden en wat de effecten waren. We hebben daarom aangegeven dat we elk plan voor aparte goedkeuring terug willen hebben in de gemeenteraad.

  Het allerbelangrijkst is voor ons dat nieuwe ontwikkelingen vorm krijgen in samenwerking MET onze inwoners, niet tegen. Daarbij willen we zeker ook dat de inwoners van buurgemeenten betrokken worden als het gaat om gebieden op de grens.

  Natuur die we vernietigen, komt niet meer terug.
  Kortom, we delen de zorg, want intenties leiden vaak tot uitvoering.

 240. Wat een onheilspellend plan! Rust en natuur zijn heel kostbaar in de randstad en van groot belang voor het geestelijk welbevinden van velen van ons. Mensen met eurotekens in hun ogen proberen bezit te nemen van dit schaarse goed.Politici die deze mensen hun gang laten gaan vallen door de mand en zijn met hun schijnargumenten medeplichtig.

 241. De plannen bevinden zich in de fase van ‘intentieovereenkomst’ tussen B&W van de gemeente Teylingen en de ondernemer (‘Broek- en Simontjes BV’). Tegen een intententieovereenkomst kan geen bezwaar worden gemaakt, maar wél tegen het besluit van B&W om deze intentieovereenkomst te sluiten. Dit besluit zo blijkt uit de site van de gemeente heeft B&W Teylingen op 2 februari genomen. Vanaf het eerste bezwaar moeten alle tegenargumenten worden ingebracht. Later kunnen er geen nieuwe meer worden toegevoegd.

  Bewoners van de Merenwijk en anderen die de polder willen behouden, ga massaal stemmen woensdag en stem op een partij die expliciet heeft aangegeven dit met alle mogelijke middelen te willen stoppen. Eigenlijk zou dit bij de stembureaus in Merenwijk ook op de een of andere manier moeten worden aangekondigd. Want de meeste mensen weten nog van niets. Het is jammer dat we niet voor de verkiezingen zullen weten hoe B&W Leiden hierin staan. Ik hoop maar dat daar verder niets achter zit achter deze ‘timing’.

  • Thijs van Ormondt

   Op 2 maart jl. heb ik de gemeente Teylingen bij e-mail verzocht om toezending, zowel in digitale vorm als in hard-copy, van een afschrift van het Besluit van het College van burgemeester en wethouders d.d. 2 februari 2010, waarnaar de Intentieovereenkomst ter zake van de voorbereiding, ontwikkeling en realisatie van Jachthaven Broek en Simontjes d.d. 18-02-2010 verwijst.
   Daarbij heb ik vermeld, dat
    Ik de mogelijkheid wil onderzoeken tegen voornoemd besluit bezwaar aan te tekenen op grond van de Algemene wet bestuursrecht;
    zulk een bezwaar moet worden ingediend binnen de termijn die deze wet daartoe stelt.
   Deze termijn bedraagt zes weken (Art. 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht).

   Op dit verzoek heb ik nog geen reactie mogen ontvangen.

   Thijs van Ormondt.

 242. L.S.
  Was vandaag toevallig in de nieuwbouwwijk Poelgeest.
  Op de brug bij Jachthaven Poelgeest even de lege ligplaatsen geteld, meer dan 150 stuks!!!!
  Verder zag ik op de platte grond van het te ontginnen gebied geen parkeerplaatsen en anders zeer summier.
  De Duinen en Dalen zullen een vreselijk parkeerprobleem gaan krijgen na een eventuele totstandkoming van het project.
  Vandaag liep er een ooievaar in het weiland.

 243. J.W. van Leenhoff

  Joke, het zal moeilijk zijn voor de Merewijkers om de jachthaven tegen te houden. De inwoners van de gemeente Teilingen zullen het moeten doen, omdat het terrein waar de jachthaven moet komen in Warmond ligt. Misschien is het beter om druk uit te oefenen op de provincie ZH.

 244. Het is een schandalig plan. Tegenhouden. Laten ze opduvelen naar Flevoland. Daar is genoeg ruimte.

 245. Peter Onderwater

  Nee, geen jachthaven in dit kleine maar oh zo prachtige stukje polderland! En dat voor maar een handje vol mensen die er gebruik van kan maken in vergelijking met het hele grote aantal wat er jaarlijks nu van geniet! En dan heb ik het nog niet eens over het belangrijkste, het levend groen, de dieren kortom de flora & fauna! Afblijven dus!!!!!!!!!!!!!!!!

 246. Helemaal verbijsterd door het bericht in de krant van afgelopen maandag! Samen met mijn familie vind ik het niet te geloven dat dit prachtige stukje groen midden in de drukke randstad zou moeten wijken voor weer een jachthaven erbij!!!

 247. Erik van den Doel

  Jammer dat de PvdD niet meedoet met de verkiezingen in jullie gemeente.
  Wij zijn falikant tegen dit soort projecten.

  Erik van den Doel
  Leiden

  • Wij horen bij jouw gemeente, Erik. Dat is het probleem. Teylingen gaat door de porseleinkast en in Leiden zitten we met de scherven. Dat maakt protest ook zo lastig. Dank voor je steun!

 248. Nu valt ook te begrijpen waarom het zo noodzakelijke onderhoud aan de fiets/wandelpaden niet wordt gedaan.
  Vele kuilen en losse steentjes in het “rondje molen”, de negen bomen bij de steiger van het pontje zijn zo goed als dood, let op: helm dragen.
  In contacten hierover met de wethouder van Teylingen werd door hem fijntjes naar de Provincie gewezen als eigenaar van het gebied.
  Als watersporter ben ik tegen de aanleg van deze jachthaven in dit mooie natuurgebied. Er is elders ruimte genoeg in de diverse jachthavens rondom de Kagerplassen.

 249. Dit is echt vreselijke onzin!!!!!
  Een jachthaven op dit mooie plekje natuur?
  Dat is echt het allerlaatste wat er van mij in Leiden/Warmond mag gebeuren!!!!!!!!!!!
  Al die arme vogels/koeien enz.
  Ik woon ook nog aan de rand van de karpers!
  Nee,dit mag noeit gebeuren!
  Hartstikke goed trouwens van deze actie!!

 250. Het is natuurlijk geheel van de gekken om op het beetje groen wat er nog is een jachthaven te plannen. Daar zijn veel argumenten voor. T.z.t. moet men zich daarover buigen. Met vriendelijke groet, nanke de Winter

 251. Uiteraard steunen wij dit verzet. Het allerlaatste stukje groen MOET en ZAL bebouwd worden geloof ik ? en waar moeten we nu gaan wandelen ? langs de rondweg ?

 252. S.M.N.Ober-Boorsma

  Tegen
  Het gebied moet groen blijven. Voor de vele wandelaars is het afgelopen met de rustige wandelingen. Het wordt een grote kermis met veel herrie en weinig vogels.
  Warmond heeft vele andere gebieden, die verder van de bewoonde wereld liggen.Er is in de Merenwijk toch al zo weinig groen, waar je zo af en toe de drukte kunt ontvluchten.

 253. Mijn vrouw en ik wandelen veel.

  Een zgn. “rondje golfterrein” doen we vaak.
  Het lijkt me, dat dat ten einde komt door de plannen van de nieuwe jachthaven!!
  Natuurlijk zijn we daar dan tegen.
  Je overhoop laten rijden door de auto’s van de water-recreanten lijkt me niet zinvol.
  Bovendien ligt ten noorden van dit gebied nog het recreatie-terrein van de zandwinplas. (Net zoiets als het strandje in Warmond!)
  “Zomers is het hier erg druk”. Veel kinderen (al of niet met hun ouders.
  Ook niet vergeten, dat de noordelijke route onderdeel is van het landelijke fiets-knooppunten programma.
  (mede opgezet door de provincie).
  Kortom, er onstaan door de nieuwe plannen botsingen met de diverse stromen recreanten. Veel kinderen e.d.

  Kortom “tegen”!!!!!

 254. Ik ben tegen!!!!!!!! Zo’n uniek stukje natuurgebied bij een woonwijk moet behouden blijven.

 255. heel erg tegen jachthaven, de polder is de reden waarom ik in de merenwijk wil blijven wonen!

 256. Binnen de afstand van de molenbiotoop die 400 meter is vanaf de Broek en Simontjes molen mag er geen hoger obstakel geplaatst worden dan 1/100 van de onderkant van de verticaal staande wiek tot aan het obstakel. Lijkt me dat een jachthaven onmogelijk is in dit gebied of je moet de molen verplaatsen!!

 257. Wat een verschrikkelijk plan, hoe kan men het bedenken! Er zijn meer dan voldoende jachthavens en de draagkracht voor nog een jachthaven is er niet in dit kwetsbare natuurgebied. Het zou een ramp zijn voor alle vogelsoorten hier en voor allen (Merenwijkers en vele anderen) die zo intens genieten van de rust, de natuur, de stilte (GEEN AUTO’S!), het wandelen, rustig zwemmen, ontspannen etc etc. Het is een uniek natuurgebiedje midden in de randstad en de uitlopers van het Groene Hart, dat behouden moet blijven. Stem op 3 maart allemaal, op de partijen die dit vreselijke plan kunnen tegenhouden!!!

 258. Richard Binnekamp

  Ik ben tegen een extra jachthaven in het recreatiegebied Simontjespolder. Er is al zo weinig groen in Leiden, we willen ook geen extra verkeer in de Merenwijk.

  Als iets goed is, zoals de Merenwijk, dan mag dat best goed blijven!

 259. Die jachthaven is echt onverstandig. Er zijn meer dan genoeg jachthavens in de omgeving. Als je op die plek staat heb je rondom een magnifiek Hollands uitzicht met polder, water en molens, en zonder hoogbouw. Het zit er vol met watervogels. De plek moet beschermd worden. De gemeente moet zuinig zijn op dit soort plaatsen.

 260. Ik ben tegen een jachthaven in dit gebied “Groote sloot – Zijl”.

  Dit gebied ten zuiden van ’t Joppe heeft een hoge recreatieve waarde voor de omwonenden oa ook door de relatieve stilte en rust die van het gebied uitgaat.Het is een rust gebied voor vele vogels en andere dieren. Dit wordt gewaardeerd door de wandelaars, fietsers, hardlopers, vogelaars en andere natuurliefhebbers.

  Door dit project zal deze natuurwaarde recreatieve waarde te niet worden gedaan.

  Door het maken van een jachthaven wordt ook de doorgang naar de natuurgebieden De Strengen en de Tengnagel belemmerd. Volgens de tekening kunnen De Strengen en de Tengnagel nog maar van een richting benaderd worden en moet er dan over het terrein van de jachthaven gelopen cq gefietst worden en deze kan met een ophaalbrug geblokkeerd worden.

  Daarnaast zal er ook veel overlast te verwachten zijn van extra verkeer door de Merenwijk. Ook zal de jachthave zelf geluidsoverlast bezorgen.

 261. ook ik ben heel erg tegen de aanleg van een jachthaven in de Broek- en Simontjespolder, aangrenzend aan de Merenwijk in Leiden. Ik wandel heel veel met mijn kleinkinderen in dit natuurgebied en ik ben er trots op dat wij zo’n mooi stukje natuur hebben, binnen handbereik, in een drukke stad als Leiden. Bij mooi weer is het al erg druk met vaarverkeer op de Zijl en er wordt dan al heftig gemanouvreerd met de boten. Met zo’n grote jachthaven erbij wordt dit alleen maar erger. Ook de bereikbaarheid en het parkeren van auto’s wordt een groot probleem, de aanvoerwegen zouden door de Merenwijk moeten lopen en parkeerplaatsen zijn hier al voor de bewoners erg schaars. Kortom een zeer slecht plan van de gemeente Teylingen en ik vertrouw erop dat iedereen in Leiden hiertegen is en er alles aan zal doen om dit te voorkomen.

 262. Joost van Looveren

  Het behoud van de huidige broek en simontjes polder is voor mij als merenwijker zeer belangrijk.
  Er heerst daar rust en een stuk ongerepte natuur.
  Ook de toegang tot het joppe is belangrijk.
  Ik wandel vaak daar een rondje en dat is zeer ontspannen.
  In mijn wijk wil ik geen watersporters zien pendelen.
  En ook geen zwaar transport van menig schip.
  Er is een jachthaven en dat is mijnsinziens genoeg.
  Ook elders zijn jachthaven voorzieningen te over.
  Ook het oppervlak van het Joppe en de Kaag vraagt niet om nog meer boten bij mooi weer.
  De weilanden zijn een broed gebied en voor vee en uitstekende plaats om te vertoeven. Ook voor de algemene ontwikkeling van kinderen is het fantasties daar dieren te zien.
  Dus GEEN jachthaven.

 263. Zaterdagnacht fietste ik over de Broekweg naar huis. Aan het einde de duisternis van de polder. Het Noorderlicht is er soms te zien, en dat is in de oververlichte Randstad een bijzonderheid. Met een jachthaven zijn we ook dat mooie donker kwijt.

 264. Ik ben het helemaal eens met jullie actie!!!!
  Ook in woon in de merenwijk en ben trots op het prachtige natuurgebied dat behouden moet worden.

 265. Geen jachthaven op geplande locatie.Er zijn er al genoeg in de omgeving. Het eiland dreigt ook afgesloten te worden.Waar zijn ze mee bezig. Een jachthaven met 500 schepen betekent ook infrastructuur aanbrengen,en weer veel extra verkeer.
  Nee dus.

 266. Ik ben tegen de aanleg van een jachthaven in de Broek & Simontjes polder. Hier wil men voor het gewin van een enkeling het plezier van velen bederven. Er wordt het hele jaar door veel gebruik gemaakt van deze polder door recreanten, wandelaars en fietsers. Door de aanleg van een jachthaven wordt dit gebied afgesneden voor de huidige recreatie en zal hiervoor in de plaats een grote parkeerdruk op de Merenwijk worden uitgeoefend. Ook de oever van de Zijl waar nu ook ’s zomers veel gerecreëerd wordt zal door een toerit naar de jachthaven onbruikbaar worden. Verdere bezwaren zijn: luchtverontreiniging, lawaai van klapperende touwen tegen masten, feesten of luidruchtig terrasgebruik.

 267. Wij, een familie van in totaal 12 personen, zijn mordicus tegen dit onzalige plan.
  Onze rust, onze natuur en onze vrijheid staan op het spel om van verkeersoverlast (en dat is het minste) maar niet te spreken. Een voldongen feit, als je zo het stuk in het Leidsch Dagblad leest? ALSJEBLIEFT NIET, ZEG!!!!

 268. Ineke van Maanen

  Beste tegenstanders en SP. Leiden,

  Ook ik ben tegen dit plan (of al besloten?) om een jachthaven aan te leggen in dit rustige natuurgebied. Al 35 jaar woon ik hier aan de rand van de Merenwijk en wandel en ontspan hier door een “rondje” golfbaan en wandelpad Molen/Zijl. Zodra hier maar iets komt waar auto`s worden toegestaan is het gedaan met de rust. Dit unieke stuk natuur moet behouden worden voor fieters, wandelaars. Stop met dit waanzinnge idee!!!!!!

 269. Wij zijn tegen de aanleg van een jachthaven in de Simontjespolder. Het is een prachtig natuurgebied waar het goed wandelen, fietsen en ontspannen is.

  Geeft liever de bestaande jachthavens uitbreidingskansen en maak een kwaliteitsslag. Werk mee aan het behouden van een charmante Kaag, waar ruimte en mooie polders elkaar afwisselen. Maak voorzieningen voor de bezoekers van ons plassengebied zodat je ze langer vast kunt houden.

 270. Harold Hoogendam

  Ik ben fel tegenstander van het bouwen van een jachthaven. Volkomen onnodig om het dit zeldzaam prachtige gebied voor de bewoners van Leiden te ruïneren.
  Wat mij betreft moet iedere inwoner van de merenwijk te worden geinformeerd want ik vermoed dat er 80% van de merenwijkers tegen de aanleg zal zijn.

 271. Slecht plan, een jachthaven in de broek en simontjespolder. Ik ren er graag mijn rondjes en de kinderen gaan in de zomer naar het Joppestrandje.
  Ik snap ook niet waarom er nog een jachthaven aan de Kaag moet komen. De Kaag is volgens mij al helemaal vol. Een plan in Rijpwetering is onlangs ook al gesneuveld.

 272. Het moet inderdaad niet gekker worden. Moet elk stukje groen nu echt weg? Ik loop daar graag (met of zonder hond) en dat is een belangrijk deel van het toch een beetje buiten kunnen komen zonder gelijk weer de auto te moeten pakken.
  Het is er nu vreselijk mooi. Laten we dat zo houden.

 273. J.H.Ente van Gils

  Het belang van zovele burgers mag niet worden opgeoffferd aan het zakelijke belang van een persoon.
  Bovendien gaat er weer een hap uit het groene hart !
  Kom op Leidse politici, doe er wat aan, het betreft knagen aan jullie gebied !

 274. Huib en Trudie Buitenbos

  Vierkant tegen het plan!!

  Onbegrijpelijk dat er plannen worden gesmeed om een uniek natuur- en stiltegebied zo aan te tasten.
  Een rampzalige ontwikkeling voor de vogelstand.

 275. Ik ben bijzonder geschrokken van de plannen om voor mijn deur een jachthaven aan te leggen.
  Dagelijks geniet ik van het prachtige uitzicht vanuit mijn huis en zie ganzen, ooievaars en vele andere vogelsoorten en ook de spelende hazen.
  Het zou een schande zijn dit mooie natuurgebied op te offeren met alle onrust er omheen die een jachthaven in deze wijk zou veroorzaken.
  Er moeten waarschijnlijk bomen gekapt worden en dijken en wegen worden aangelegd.
  En denk eens aan het getik bij een beetje wind van de stagen en touwen van de zeilboten waardoor je ’s nachts geen oog meer dicht doet!
  En denk ook eens aan de mensen die hier een huis gekocht hebben en voor het mooie uitzicht extra hebben betaald.
  En de dagelijke rondjes met de hond kunnen ook niet meer.
  Kranen die de boten uit het water moeten halen en een loods om de boten in de winter te stallen zal er ook wel komen.
  Ik en vele met mij gruwelen alleen al bij de gedachte, dus
  vooral NIET DOEN!!

 276. Hoe is het mogelijk, dat er zulke idiote plannen worden gemaakt. Een van weinig pure stukjes water en land, land en water te gaan vernaggelen aan een jachthaven. Een plaats, die mensen in auto’s aantrekt (wegenaanleg, luchtvervuiling en lawaai) , waar hinderlijk geluid te horen zal zijn van kletterend scheepstuig tegen stalen masten, waar blikjes, papiertjes en ander restverschijnselen te vinden zullen zijn die het menselijk ras te graag achterlaat.
  Laat die plek blijven zoals die is, een toeverlaat voor honden en hun baasjes, voor fietsers en koetsmobielen (woord van mijn kleindochter!), voor wandelaars en joggers, voor stille vissers, voor luidruchtige jongeren op mooie zomeravonden en voor de grote schare vogels, die hier te zien en te horen is.
  Gemeente Leiden, laat je niet gek maken door doorgedraaide zakenlui, er wordt voor bootliefhebbers genoeg ruimte gemaakt, zeg nee tegen dit plan en vecht samen met je inwoners voor het behoud van dit bijzonder mooie deel van de Merenwijk.
  Magda Römgens

 277. ik hoop niet dat het doorgaat je wandelt hier heerlijk met of zonder hond,en komt veel mensen tegen. zelfs als het regent is het geen straf om hier te lopen, je komt heerlijk tot rust. ze bouwen alles maar vol tegenwoordig

 278. Teresa Rietbergen

  Hallo,

  Hierbij wil ook ik protest aantekenen tegen de foute plannen voor de jachthaven!
  Aan alle op- en aanmerkingen vanuit verschillende invalshoeken die ik op de weblog al las over dit onderwerp heb ik niet veel toe te voegen, behalve dat ik een aantal X per week in dit prachtige gebied wandel. Dit doe ik met héél veel plezier en geniet er van de rust. Wat voor weer het ook is, het is er altijd mooi ! En dat zou ik heel graag zo houden.

  Met vriendelijke groet,

  Teresa Rietbergen

 279. Geen jachthaven in de polder, waar nu de velen van genieten. Naast de ruim 14.500 bewoners van de merenwijk zijn er vele Leidenaren di regelmatig wandelen in dit deel van de broek en simontjespolder. Een rustplek / een natuurgebied waar mensen genieten van groen,vogels, stilte. Omdat dit deel nu slechts voor fietsers en wandelaars bereikbaar is, werkt dit als garantie voor RUST. Een jachthaven betekent toelaten van autoverkeer ( ik kan mij niet voorstellen dat er alleen fietsers en wandelaars hun boot daar stallen/aanmeren) Betekent geen stilte in de avonduren – mensen zullen er wellicht overnachten; betekent meer rommel, vuil enz.
  Leiden – ik roep U op – strijd voor de natuurliefhebber en zorgt voor een NEE : geen jachthaven in de polder.

 280. Ik ben met stomheid geslagen door dit desastreuze plan. Naast alle argumenten, die al op deze site te lezen zijn, wil ik daar nog het volgende aan toevoegen. Het schijnt een hype van de laatste jaren te zijn om in het weekend met je gezin op het water te verblijven. Ik zie ze dan eten en drinken en de kinderen zitten er “gezellig” bij in hun hippe reddingsvestjes. Ik zou de ouders toe willen schreeuwen: ga toch lekker wandelen of fietsen met je kroost, en stuur je grotere kinderen evt. naar de Zeeverkenners als ze moeten leren zeilen. Verder zie ik op het stuk Zijl tot aan de Kaag bijna alle boten op de motor varen omdat het te druk is of omdat door de bomen de wind is weggevallen. Aan alle Politieke Partijen: een jachthaven op deze plek is ook nog eens héél slecht voor de volksgezondheid!

 281. Als bewoonster van de wijk maak ik nu voor de derde keer mee dat er een aanslag gepleegd wordt op deze polder. Het kán en mág niet gebeuren dat een gebied, dat de afgelopen 35 jaar met zoveel zorg is aangekleed, overhoop gehaald wordt door een hebzuchtig, nietsontziend bedrijfje.
  In de Broek- en Simontjespolder worden vogels geteld, broedplaatsen beschermd en mensen van praktisch heel Leiden komen hier ontspannen, in wat voor vorm dan ook.
  Ze willen een weg trekken, en door de afgravingen zal de waterstand veranderen. Over de bouw van dijken wordt uit angst maar niet gesproken…
  Als de haven er komt, is de polder gedoemd. Het kan niet klaar uit!

 282. Natuurlijk zijn wij ook tegen, ons hondje moet van de goede natuur kunnen genieten, net als de mensen om de polder heen.

 283. Ik ben juist naar de Merenwijk verhuisd vanwege de hoeveelheid groen. Na jaren in en vlakbij de binnenstad te hebben gewoond, met alleen maar bebouwing en horden mensen die je omver lopen, ben ik vreselijk blij dat het hier een stuk rustiger is en er wat meer te zien valt dan alleen beton en baksteen. Ik hoorde een half jaar geleden over plannen van de gemeente Leiden en omliggende gemeenten om het groen dat er nu is te beschermen. En uitgerekend dát mooie stukje groen wordt volgebouwd met een jachthaven waarin allemaal boten zullen worden aangemeerd met motor aandrijving en alle olievervuiling die daarbij komt kijken! Als ik op zonnige dagen de gracht-bevaarders gade sla, hebben de meesten booteigenaren er namelijk vooral één om te kunnen pronken met hun dure aankoop en zijn ze te lui om te zeilen of roeien. Ik hoop ten zeerste dat de gemeente Teylingen deze absurde plannen onmiddelijk stopzet!

 284. Heb hieronder een begin gemaakt met systematisch op een rij te zetten waarom dit een schandalig plan is. Hetgeen we kunnen gebruiken om het tegen te houden. Wie volgt met aanvullingen en/of nadere uitwerking van deze punten?

  – Er verdwijnt een prachtig stukje natuur, waardoor schade ontstaat aan flora en fauna.
  -Ongetwijfeld zal er door alle bebouwing, autoverkeer en herrie ook schade ontstaan aan de flora en fauna van het aangrenzend natuurgebied (is dit beschermd gebied?).
  -Het belang van een grote groep mensen wordt geschaad. Zeer veel mensen (en niet alleen Merenwijkers!) komen hier om wandelend of fietsend te genieten van rust en natuur hetgeen teniet wordt gedaan door dit plan. Dit is een van de laatste stukjes groen in de regio.
  -Kinderen uit deze regio hebben ook recht op een plek om in de natuur te kunnen zijn en deze te leren kennen. Wordt teniet gedaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk dit is voor kinderen.
  – kinderen omwonenden verliezen speelruimte.
  -met dit plan is geen algemeen belang gediend (zoals bijvoorbeeld bij een weg die nodig is om de bereikbaar te verbeteren) maar het economisch belang van één ondernemer en de gemeente Teylingen.
  – het belang van velen wordt geschaad voor het economisch belang van enkelen. Bij dit soort plannen waarbij natuur wordt opgeofferd moeten zwaarwegende belangen zijn gediend, hetgeen niet het geval is. De belangen moeten tegen elkaar worden afgewogen en indien dit scheef is moet dit een halt worden toegeroepen. Gemeentelijke autonomie doet hier niets aan af. Terecht kan de provincie gemeentelijke besluiten vernietigen (provincie waar blijf je???)
  -gemeente Warmond wilde de grond in bezit houden zodat het rustig en groen zou blijven. Een jachthaven is niet rustig en niet groen.
  -noodzaak aanleggen nieuwe jachthaven niet onderbouwd. noodzaak aanleggen op deze plek niet onderbouwd.
  – aanwezigheid van dit groen om de hoek voor veel Merenwijkers één van de redenen om hier te gaan wonen.
  -geluidsoverlast, stank en vervuiling boten. In bijv. de dalen is nu al veel overlast hiervan op zomerdagen.
  -geluidsoverlast, stank en vervuiling auto’s.
  – parkeeroverlast
  -overlast horeca
  -verdwijnen vrij uitzicht direct omwonenden. Komt zicht op lelijke dingen voor terug (opslag loods, horeca, parkeerterrein).
  -woningen direct omwonenden dalen in waarde.
  vrije doorgang naar de tengnagel verdwijnt.

 285. Ik kan helaas weinig vinden over de standpunten van de Teylingse partijen met betrekking tot dit plan. Het is triest dat er weer natuur wordt opgeofferd voor het plezier van een kleine groep welgestelden. Het is al zo verschrikkelijk druk op de Kaag als het mooi weer is. Onze gemeente heeft de geldziekte, werkelijk alle ruimte en al het dorpse wordt ingeruild voor een paar stuivers.
  TRIEST.
  Een bezorgde Warmonder.

 286. Is dit nou “vooruitgang” ?
  Behoud de prachtige natuur hier!
  Blijf er vanaf met je p…. !

 287. Wij hebben het er met de straat en andere mensen uit de leedewijk over gehad en iedereen is tegen en wij vinden dat de gemeente dit niet kan doen en maken achter de rug van de mensen om. Wij zullen dit NIET accepteren.

 288. Laten we zuinig zijn op dit mooie natuurgebied voor recreatie voor iedereen. Een jachthaven past daar niet in.

 289. IK STEM TEGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 290. Ik wil geen jachthaven bij het mooie joppe!!

 291. Ik wil geen jachthaven voor mijn deur!!!!

 292. Ik ben er helemaa tegen!!! Het is nu een heel mooi stuk land!!!

 293. Ik stem tegen!!!

 294. Ik stem ook tegen!!! Erg zonde van het mooie weiland!!

 295. IK STEM TEGEN!!!!!!

 296. IK STEM TEGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 297. Schandalig plan!
  Zonde van de natuur, het is een enorm mooi stuk polder, er zal niet veel meer van overblijven als dit plan doorgaat!
  Mijn zus en ik hebben een hyves opgericht:
  http://www.stopjachthaven.hyves.nl!

 298. Ik vind het ook een schandalig plan!
  Zonde van de natuur, het is een mooi stukje polder.
  Ik heb samen met mijn zus een hyves opgericht:
  http://www.stopjachthaven.hyves.nl

 299. Een heel slecht plan, die jachthaven. Een grote groep mensen levert in ten behoeve van een klein groepje. Met de jachthaven verdwijnt een mooi natuur- en wandelgebied en nemen verkeer, lawaai en andere hinder toe. En het is onomkeerbaar: geef je dit stuk groen prijs, dan ben je het voor altijd kwijt. Gemeente Warmond, kies voor de lange termijn, en niet voor het geld!

  • Wat een schandalig,onzalig plan.Aktie tegen dit plan.Heeft iemand de nodige nowhow,om hier een plan tegen te bedenken?

 300. Wat een mooi plan! Ik denk dat het heel veel toegevoegde waarde heeft voor de omgeving.
  De milieubewuste haven is beter dan de omliggende havens en boeren havens waar niemand wat aan heeft.
  Dit stukje groen vormt nog steeds echt een buffer tussen de stad en het water waar een boel dieren hun toevlucht zoeken. Er wordt gesproken over een relatief klein deel wat als haven gaat dienen.
  Uiteindelijk ruimt het ook de “rommel” op die nu zomaar in het riet gepropt ligt.
  Ik denk dat er gewoon een open dialoog moet ontstaan met alle belanghebbenden.

  • casa conforto (nog wel...)

   hoi eric

   misschien moet je de plannen toch nog eens goed bekijken
   na aanleg van de haven blijft er geen enkele ruimte meer over voor ‘gewoon’ van de natuur genieten (als er dan nog wat van over is)
   hazen, fazanten, ooievaar etc (die leven niet in het water!) zullen op de vlucht slaan
   het ‘eiland’ en de tengnagel, waar al die (water!)vogels hun toevlucht zoeken, wordt vrijwel onbereikbaar voor merenwijk-bewoners
   er komen grote oprijlanen naar de haven voor auto’s (dus niet onbezorgd meer je kinderen laten spelen of met je honden wandelen)
   de termen ‘duurzaam’, ‘met oog voor de natuurlijke omgeving’ en ‘milieuvriendelijk’ zijn alleen maar makkelijke kreten, zolang niet duidelijk gemaakt wordt wat daar concreet onder verstaan wordt.
   over de rommel in het riet en de slechte staat van de paden is herhaaldelijk contact geweest met de provincie en de gemeente Teylingen, maar die hebben daar nooit iets mee gedaan. om dit door de aanleg van een haven op te lossen lijkt me wel een beetje overkill
   en die open dialoog had natuurlijk al veel eerder geïnitieerd moeten worden door de plannenmakers zelf.

   helga

  • Beste Eric,
   op deze site kun je de plannen zien, dan zie je dat het weiland voor het overgrote deel wordt weggegraven. er is geen sprake van een rustiek haventje in een hoekje van het weiland. een jachthaven van 350 -500 ligplaatsen is veel en veel groter dan alle jachthavens in de omgeving.

 301. Goed plan van peter de krom.
  Een tegenargument: De bijzondere vogels in dit gebied. ik weet daar niet veel van maar gisteren zag ik de ooievaar foerageert in het weiland!
  Er zijn vast vogelaars die met argumenten kunnen komen!

 302. Het is een schandelijk plan! Niet alleen wordt met zulk een plan het genot en de rust van honderden mensen en dieren kapot gemaakt, ook verzuimt Dhr Versluijs strategisch te melden dat het met de komst van een jachthaven zelfs ook gedaan is met de mogelijkheid om “rond” te lopen aangezien het huidige pad wordt onderbroken met een doorgang voor boten, en omdat het fietspad rond de golfbaan door een drukke tweebaans autobahn zou worden vervangen. Dat iemand puur uit eigengewin zo’n schandelijk plan durft voor te stellen – want andere goede redenen dan het spekken van Versluijs zijn portomonnee zijn er niet!

 303. Kan de Vereniging Milieudefensie afdeling Leiden tezamen met alle tegenstanders niet een goede jurist zoeken om dit schandelijke plan te voorkomen?

 304. Is er ee verzameling van tegenstanders?
  Ik zou m graag (digitaal) ondertekenen.. maar verder kan ik niet veel doen!
  Ik hoop dat er iets aan te doen is, want mijn hond houdt van het wandelen daar.

 305. Het aanleggen van een jachthaven in deze polder, één van de laatste mooie plekken in de regio, vind ik eeuwig zonde. Mijn geleidehond en ik wandelen vaak langs de golfbaan en genieten van de natuur en de rust. Het is een plaats waar we veilig kunnen wandelen, vrijwel geen verkeer, en andere ongerechtigheden. Dat moet zo blijven! Bovendien is de Zijl op zomerdagen nu al haast overbevolkt door alle boten. Als er nog eens 500 ligplaatsen bijkomen, is de chaos niet meer te overzien. En dan spreek ik nog niet eens over het lawaai, de uitlaatgassen en andere vervuiling. Laat deze prachtige polder zoals hij is!

 306. Wij zijn tegen elke aantasting en vernietiging van natuur- en groengebieden.

  J.W. van Leenhoff
  Vereniging Milieudefensie afdeling Leiden

 307. Een jachthaven zal de recreatie van dit gebied veranderen. In een waterland zoals hier is er behoefte aan een stukje groen waar wandelaars/fietsers/sporters (mensen met of zonder boot) kunnen genieten van rust en natuur. Een jachthaven zal de vrije recreatie commercieel maken. Groen zal moeten plaatsmaken voor toevoer wegen, parkeerplaatsen, horecagelegenheid en aanlegplaatsen voor boten. Bootbezitters hebben in deze omgeving reeds vele water gebieden tot hun beschikking om te kunnen recreeren. Dit stukje groen en rust is belangrijk voor de recrerende mens zonder commercie.

 308. casa conforto (nog wel...)

  wat mij echt woedend maakt is de geraffineerde manier waarop het allemaal van tevoren is bekonkeld en dichtgetimmerd. ik weet bijvoorbeeld dat er (door de 2 Jannen) eindeloos met Teylingen overlegd is over het opknappen van de paden langs de veerboot en bij de broekweg en over het bruggetje bij de molen. de gemeente Teylingen bleef vriendelijk maar deed niks. natuurlijk niet, want al die tijd wisten ze wat er aan zat te komen en een verslonsde omgeving is een extra argument voor de bouw van een ‘nette’ jachthaven
  (ergens op deze site stond een verslag van een boottochtje waar dit soort argumenten al werden aangevoerd)
  ik word er echt misselijk van!

 309. Is er al een inventarisatie gemaakt van de aanwezige flora en fauna. Op basis van de Flora en Fauna wet is het plan mede aan te vechten

 310. Jachthaven , niet in onze achter tuin. Ja want meer kun je het niet noemen. Dat laatste kleine stukje groen wat wij als merenwijkers hebben , is onze achtertuin en wat voor 1!!!!, een prachtig stukje rustig natuurgebied, onstspannings gebied voor wandelaars, hardlopers, vogelaars , dierenliefhebbers, golfers, de vogels die er broeden, de molenaar niet te vergeten en wat krijgen we er voor terug?? een jachthaven gebied , een werf , nieuwe toegangswegen , overlast van veel verkeer en vreemden in de wijk , criminelen die op al dat “moois” af komen, Frituurlucht, verboden toegang voor onbevoegden , Wij de wijkbewoners!! We raken onze wandelpaden kwijt en het worden geasfalteerde toegangswegen!!! Dag vogels, dag koeien , dag rust , dag genieten , ” welkom jachthaven, welkon werf , maar niet heus. En dit allemaal omdat er nog niet genoeg boten plekjes zijn!!.
  Of omdat er weer zp nodig dik geld verdiend moet worden door een of ander jachthaven eigenaar ,zonder de belangen van heel veel mensen ,wij merenwijkers te onderzoeken? Het belang van vreemden boot bezitters gaat boven die van ons?

 311. Protesten tegen plan jachthaven
  Gepubliceerd op 23 februari 2010, 15:34
  Laatst bijgewerkt op 23 februari 2010, 15:50
  Warmond –
  De plannen voor een jachthaven in de Broek- en Simontjespolder stuiten op krachtige protesten van omwonenden.

  Jan-Willem Versluijs van de Warmondse jachthaven Lockhorst wil maximaal vijfhonderd ligplaatsen maken in de polder die grenst aan de Leidse Merenwijk en golfclub Kagerzoom. Bewoners van de Merenwijk zijn woest.

  Meer in het Leidsch Dagblad van woensdag.

 312. Beste mensen,

  Een verontrustende gang van zaken. Het is mij echter op grond van het krantenartikel niet helemaal duidelijk waar de jachthaven nu precies moet komen. Achter de molen? Op het schiereiland?
  De mooie foto’s geven mij daarover onvoldoende informatie. Wellicht is het verstandig om zowel de voordelen als de nadelen van het plan systematisch op een rijtje te zetten. Dan kan iedereen (ook degene die zijn jacht van een paar miljoen wil stallen:) een goede afweging maken.

  Met vriendelijke groet, Rob Arnoldus

 313. Wat een verschrikkelijk plan!
  Ik loop dagelijks te wandelen en geniet dan van de natuur in deze polder. Heel veel vogels zijn er te vinden. Dit stukje groen vormt echt een buffer tussen de stad en het water waar een boel dieren hun toevlucht zoeken. Dat dit nu weer vernietigd gaat worden en plaats moet maken voor jachten, parkeerplaatsen en patattenten………..ik vind het te triest voor woorden.

 314. Natuurlijk geen Jachthaven in onze Polder!! Weg prachtig natuur gebied, weg koeien, weg vogels, weg recratiegebied voor wandelaars, hardlopers, vogelaars, dierenliefhebbers, golfers ,het plezier van alle omwonende. Nee een jachthaven!!, met alle bijkomende herrie, overlast, vreemde mensen ,de landweggetjes die we niet meer mogen bewandelen. Druk verkeer , ook in de wijk. De criminelen die al dit moois afgaan komen.Frituur luchten , Een werf met alle bijkomende geluidsoverlast. We worden er echt vrolijk van. het laatste stukje groen valt ten prooi aan…………

 315. Beste bezoekers,

  Zullen we op deze plek de tegenargumenten gaan verzamelen? Totdat we een vorm vinden die structureler is, is het wel handig om een stapeltje argumenten te verzinnen, van zeldzame kiekendief tot juridische scherpslijperij.

  Ik zag dat iemand iets riep over wat nog recreatie is. Dat lijkt mij een heel goed punt van onderzoek. Een jachthaven met parkeerplaatsen, opslag en horeca lijkt mij ook niet echt recreatie zoals bedoeld.

  Daarnaast is de ontsluiting een zwak punt. Er moet een weg komen door de merenwijk of langs de golfbaan of een brug vanaf de overzijde. Alledrie prima aanvechtbare ontsluitingen als je berekent wat de impact is op een zonnige zomerdag, schat ik in met mijn onervaren hoofd.

  Kortom: hier graag gericht aandacht voor tegenargumenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s